Lidé navrhli do participativního rozpočtu Společně PRO Blansko 18 projektů

7. října 2020, tiskové zprávy, přečteno: 1888×

Celkem 18 projektů, tedy dvojnásobek loňského počtu, přihlásili lidé do letošního ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Město v něm nabízí 600 tisíc korun na projekt, který vyberou sami obyvatelé Blanska. „Letos jsme chtěli rozšířit možnosti a návrh mohl podat kdokoliv, podmínkou nebylo trvalé bydliště v Blansku. Možná i díky tomu lidé poslali tolik námětů,“ zhodnotil starosta Blanska Jiří Crha.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Mezi navrhovanými projekty druhého ročníku participativního rozpočtu je například doplnění laviček a míst pro setkávání po celém městě i jeho místních částech, opravy cest, úprava chodníku i oživení nábřeží Svitavy o lanovou dráhu a další prvky pro děti. Obyvatelé hned několika místních částí mají zájem o vybudování zastřešených míst pro setkávání, ve dvou samostatných návrzích se objevil požadavek na zřízení veřejného grilu u Ježkova mostu. V podnětech navrhovatelů je ale také projekt zaměřený na rozšíření veřejné zeleně, nápad na venkovní skříňky na Sportovním ostrově či víceúčelové sportoviště, které by doplnilo zimní stadion.

„Navržené projekty v této chvíli zatím posuzujeme spolu s kolegy z odboru správy a rozvoje města, z investičního oddělení a oddělení komunální údržby. Zjišťujeme, zda návrh splnil všechny podmínky, nechybí podpisy alespoň dvaceti podporovatelů, prověřujeme ale také jeho realizovatelnost, tedy zda  se námět týká veřejného prostranství v majetku města, není v rozporu s územním či strategickým plánem, nebo jestli je realizovatelný za částku nepřesahující 600 tisíc korun,“ popsala vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

Pokud návrhy nebudou jasné, nebo bude třeba dopracovat nějakou drobnost, město vyzve předkladatele k doplnění. Běžet jim začne desetidenní lhůta. Až poté bude o proveditelných projektech veřejnost hlasovat. Projekt, který získá nejvíc hlasů pak město na svoje náklady v příštím roce zrealizuje. „Jasno o vítězi bude v průběhu listopadu,“ dodala Alena Skoupá. V prvním ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko, který proběhl v loňském roce, lidé poslali devět návrhů. Do hlasování postoupily čtyři náměty. Nejvíce hlasů veřejnosti získalo zázemí sportovních aktivit na Těchově. Město ale nakonec z jiných peněz podpořilo také projekt týkající se doplnění herních prvků na dětském hřišti na Bezručově ulici, který skončil na druhém místě.  

Přehled všech došlých návrhů najdete na webu města v sekci samospráva. Navržené projekty jsou k vidění také na panelech umístěných před radnicí, informační kanceláří a na náměstí Republiky.

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení