Mobilní hospic na Blanensku funguje již deset let

15. října 2020, ostatní, přečteno: 2383×

Mobilní hospic sv. Martina Charity Blansko pečuje už deset let o lidi v posledním stádiu nemoci po celém blanenském okrese. Za tuto dobu doprovodil přes 500 klientů. A zájem o jeho služby stále roste. Jen v letošním roce se hospicové sestry, lékařky a další pracovníci hospice starali o více než 100 klientů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Náš tým kvalifikovaných pracovníků jezdí za klienty do domácností, kde jim poskytuje mobilní specializovanou paliativní péči. Tu zajišťují především zdravotní sestry a lékaři, spolupracujeme s psycholožkou, pastoračním asistentem a sociální pracovnicí,“ přiblížila vrchní sestra Mobilního hospice sv. Martina Hana Kudová.

Hospicový tým je umírajícímu člověku a jeho blízkým po přijetí do péče k dispozici 24 hodin denně. „Lékaři a zdravotní sestry se pomocí dostupných metod snaží zmírnit či odstranit bolest a jiné fyzické projevy nemoci. Sociální pracovnice, psycholožka a pastorační asistent se zabývají různými otazníky. Představme si například, že odchází muž v produktivním věku, který měl roli živitele rodiny. V tu chvíli hospicový tým neřeší jen zdravotní problémy, ale nabízíme i psychologickou a duchovní podporu, poskytujeme základní sociální poradenství a podobně,“ doplnila Hana Kudová.

Mobilní hospic na Blanensku funguje již deset let. FOTO archiv Oblastní charity Blansko

Zlomový byl pro Mobilní hospic sv. Martina rok 2019. „V loňském roce se nám podařilo uzavřít smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami a díky tomu můžeme nemocným snáze zajistit pomůcky i léčiva,“ řekla vrchní sestra hospice Hana Kudová.

Vzít si na poslední chvíle svého blízkého domů, se rozhoduje stále více lidí napříč celým okresem Blansko. Bez odvahy blízkých umírajícího člověka by péče hospicového týmu nebyla možná. „Oproti umírání v nemocnici vidím velký rozdíl v tom, že v mobilním hospici se obrací role zdravotníků a pečujících osob. Zatímco v nemocnici chodí na návštěvu rodina a veškeré potřeby uspokojují zdravotníci, v domácím hospici je to naopak. A k tomu je zapotřebí velká statečnost rodiny,“ dodala Hana Kudová.

Aby si rodina od náročné péče mohla odpočinout, vyřídit si nákupy a další nezbytné pochůzky, Charita Blansko startuje společně s Diecézní charitou Brno nový dobrovolnický program Blízké srdce v odcházení. V rámci něho školí pro hospic dobrovolníky, kteří by docházeli domů za lidmi v terminálním stádiu nemoci. Nemusí mít žádné zkušenosti ani zdravotnické vzdělání, s klienty by si povídali, prohlíželi knihy, četli jim nebo u nich jen byli. Pokud vás nabídka zaujala, kontaktuje koordinátorku dobrovolníků Charity Blansko na mail vladena.jaruskova@blansko.charita.cz nebo na tel. číslo 733 628 106.

„Mobilní hospic je služba, která pomáhá strávit poslední chvíle nemocných v terminálním stádiu v láskyplném kruhu rodiny. Vzhledem k tomu, že koncem této služby je vždy odchod nemocného z tohoto světa, je tato práce velkou zátěží na psychiku. Všem, kteří se na chodu hospice podílejí, patří obrovský dík, uznání a obdiv,“ podotkl blanenský místostarosta František Hasoň.

Koláč pro hospic: Lidé věnovali přes 114 tisíc korun

V benefiční akci Koláč pro hospic získal Mobilní hospic sv. Martina rekordních 114 535 korun, to je o 8 tisíc více než loni. Akci pořádala Charita Blansko ve druhém říjnovém týdnu letos už podvanácté. Za příspěvek na hospicovou péči kolemjdoucí dostali koláče v Blansku na Rožmitálově ulici, na Masarykově náměstí v Boskovicích a v Letovicích.

Akce Koláč pro hospic se v Blansku konala na Rožmitálově ulici. FOTO archiv Oblastní charity Blansko

„Vzhledem ke stávající situaci s pandemií Covid jsme se trochu obávali, že lidé nebudou letos tolik ke stánkům chodit. Ale dárci byli skvělí, štědří a milí. Bylo vidět, že sbírku už znají. Mnozí k nám přišli cíleně a věděli, na co přispívají. Ke stánku v Blansku přišla i žena, která do pokladničky vhodila čtyřitisíce korun,” uvedla vrchní sestra hospice Hana Kudová. Na Koláč pro hospic lidé darovali celkem 61 135  korun. Na hospicovou péči přispěly i firmy z Blanenska a Boskovicka částkou 53 400 korun.

Z výtěžku Charita Blansko nakoupí léky, které ulevují klientům Mobilního hospice sv. Martina od bolesti, dušnosti a dalších projevů nemoci, které je trápí. Po zavedení klienta do služby Mobilního hospice hradí zdravotní výkony pojišťovna paušálem, který však nepokryje všechny náklady. „Léků potřebují naši klienti většinou víc, než jsme schopni zaplatit z paušálu,“ dodala Hana Kudová.

Práci Mobilního hospice sv. Martina můžete podpořit na účtu 156 35 631 / 0100, var. symbol 236. Děkujeme, že i díky vám můžeme pomáhat!

Vladěna Jarůšková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení