Nemocnice Blansko: nová vyhláška opět pootevřela cestu mladým lékařům

19. října 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2479×

O změnu vyhlášky bojovali dva roky. Kvůli pravidlům týkajícím se vzdělávání mladých lékařů, která předloni začala platit, totiž v blanenské nemocnici hrozily komplikace hned pro dvě klíčová oddělení – internu a neurologii. Nemocnici totiž vyhláška předloni omezila možnost zaměstnávat absolventy lékařských fakult. Před pár dny se to změnilo. Ministerstvo vydalo novou vyhlášku. Nemocnice věří, že mladí lékaři díky tomu znovu do Blanska zamíří.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vyhláška o vzdělávání lékařů v základních kmenech změnila pravidla předloni. Byť blanenská nemocnice funguje bez problémů, má potřebné vybavení, zkušené lékaře i špičkové pracoviště nejen neurologie, které zajišťuje specializovanou péči, pro vzdělávání mladých lékařů přestala být podle nových pravidel vhodným pracovištěm. I když do Blanska absolventi lékařských oborů vždy směřovali, nově neměli ve zdejší nemocnici jistotu, že se jim odsloužená doba na interně a neurologii započítá do povinné praxe.

Celou situaci přitom zavinil jen nový požadavek, který změnil dosavadní pravidla pro uznávání praxe. „Každý lékař, který chtěl získat akreditaci v základním kmeni, mohl dříve část praxe po absolvování medicíny strávit u nás v nemocnici a část praxe mohl strávit v jiné nemocnici třeba na chirurgii a na oddělení ARO. Poté mohl jít na zkoušku. Vyhláška, která byla účinná od roku 2018, to ale změnila. Nově tehdy stanovila, že vše musí být takzvaně pod jednou střechou a nemocnice, které všechny obory samy nenabízí, nezískaly akreditaci,“ vysvětluje ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková. 

Blanenské nemocnici akreditace, která se vydává na pět let, vypršela zrovna před vydáním vyhlášky. Při žádání o další akreditaci pak narazila na nesplnitelnou podmínku. „Pokud v Blansku není lůžkové oddělení chirurgie, neuznávala se nově absolventům ani praxe na interně nebo neurologii. To vedlo ke stavu, že dva roky nemáme šanci vzdělávat absolventy. Mladí lékaři neměli jistotu, že čas strávený u nás se jim započítá do doby povinného vzdělávání,“ vysvětluje Danihelková.

„Jen na internu se k nám přitom za poslední dva roky hlásilo 18 absolventů. Kvůli administrativní překážce dané vyhláškou jsme o ně ale přišli. Do pracovního poměru nastoupili dva lékaři, po čase ale nakonec odešli, když viděli, že změna vyhlášky je v nedohlednu. Začínalo hrozit, že ztratíme i specializované lékaře, kteří jsou bez mladých absolventů zavaleni prací,“ popisuje ředitelka.

Reálně by to znamenalo výrazné omezení akutní péče v celém regionu, kterou nemocnice zajišťuje nejen pro celé Blanensko, ale v oblasti interny například také pro pacienty z Tišnovska, kde už interna skončila. Dopady by to pak mělo i na další nemocnice v regionu, kde jsou už teď naplněné kapacity. „Minulý týden ve čtvrtek ale byla naštěstí vydaná nová vyhláška, podle ní by nemocnice měla všechny technické podmínky pro získání akreditace splnit,“ uklidňuje Danihelková.

Do jednání s ministerstvem se vložilo i město, které je zřizovatelem nemocnice. „Tlak jsme vyvíjeli na všech frontách, psaly se dopisy, e-maily, probíhaly osobní schůzky. Usnesení k celé situaci s výzvou přímo ministrovi zdravotnictví přijalo Zastupitelstvo města Blanska i Zastupitelstvo Jihomoravského kraje, s panem ministrem Vojtěchem jsme osobně o celé situaci několikrát jednali, inicioval jsem dvě osobní schůzky přímo na ministerstvu, jednou byl pan ministr přímo v Blansku. Do apelu se zapojil pan hejtman, naši poslanci z regionu, vše jsme řešili s odbornými společnostmi, s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, dopis hned v den jeho nástupu jsme psali i nynějšímu ministrovi Prymulovi,“ popisuje dvouleté snažení starosta Blanska Jiří Crha.

Prosbu o změnu vyhlášky podpořili i odborníci z oboru – snahu Blanska podpořilo například vedení Masarykova onkologického ústavu, profesor Miroslav Souček, předseda Akreditační komise pro specializační vzdělávání oboru vnitřní lékařství, české internistické společnosti, Asociace českých a moravských nemocnic, místní organizace Lékařského odborového klubu a další.

„Informovali jsme o celé situaci i pana premiéra nebo prezidenta České lékařské komory. Začínali jsme být zoufalí,“ líčí starosta Blanska. „Byli jsme jedni z prvních, kterým tehdy vypršela akreditace, tak jsme to vybojovávali i pro ostatní. V podobné situaci se ale ocitla řada dalších nemocnic, a rozhodně ne pouze těch menších. Smluvně si praxi absolventů zajišťuje například i Masarykův onkologický ústav a další specializovaná zařízení. Novelizovaná vyhláška pro nás znamená velkou úlevu, věříme, že to bude mít dobrý konec,“ dodává Jiří Crha.

Nemocnice nyní čeká na dokončení řízení o akreditaci. Po něm už absolventi získají jistotu, že uznání praxe bude jen formalita. „Pro Nemocnici Blansko to znamená, že bude pokračovat řízení o udělení akreditace pro internu i neurologii. To se nyní dokončí už podle nové vyhlášky,“ vysvětluje právnička Nemocnice Blansko Marcela Němcová.

Vedení nemocnice i města teď doufá, že se díky tomu podaří oslovit mladé lékaře i mediky, kteří dokončí studia příští rok v létě. „Podmínky pro udělení akreditace teď naše nemocnice splňuje, doufáme, že se vše zvládne zadministrovat co nejdříve,“ potvrzuje Vladimíra Danihelková.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení