Vítání sv. Martina se letos přesunuje do on-line prostoru

23. října 2020, kultura, přečteno: 2276×

Konec října bývá v Blansku ve znamení intenzivních příprav na největší akci roku, tradiční Vítání sv. Martina. Alespoň v průběhu minulých třinácti let tomu tak bylo. Letos se s ohledem na epidemiologickou situaci klasické Vítání sv. Martina v žádné z původně uvažovaných podob uskutečnit nemůže. Oslavy tak nezaplní zámecký park, ani náměstí Svobody, Wanklovo náměstí a náměstí Republiky, jak jsme plánovali ještě přes několika týdny. Přesto se myšlenky na svatomartinskou oslavu v Blansku vzdát nechceme. Patrona města i tradice spojené s jeho svátkem si připomene i letos.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Letos se také pokusíme připomenout svatomartinský týden a nabídnout Vítání svatého Martina, ovšem v podobě, která se z ulic města přenese spíše do on-line prostoru. Díky operativní domluvě mezi všemi spolupracujícími institucemi, které se v minulých letech na této svatomartinské oslavě podílely, chceme v on-line podobě nabídnout i tipy na činnosti, které se svatým Martinem souvisejí, lidé se jim ale mohou věnovat doma nebo v přírodě se svými nejbližšími. Připravujeme také odkazy na jednotlivé body programu, který se letos v ulicích nemůže odehrát, nabídnout ho chceme alespoň virtuálně,“ uvedla za tým organizátorů vedoucí Informační kanceláře Blanka Martina Hejčová.

Oslavy se díky tomu prodlouží. Zahájíme je už na přelomu října a listopadu. V průběhu Svatomartinského týdne plánujeme na facebookovém profilu blanenského Vítání svatého Martina zveřejňovat informace o Martinově životě i tradicích, chybět nebudou nejrůznější návody a recepty i videonávody. Zájemci se mohou naučit, jak se pečou svatomartinské rohlíky, najdou recepty i na další gastronomické speciality, které si doma mohou připravit, zveřejníme videa a fotografie z minulých ročníků akce, farnost nabídne živý přenos z tradiční svatomartinské mše. Informace naleznete také na webových stránkách věnovaných svatomartinským oslavám.

„Hlavním bodem by mělo být jakési „virtuální“ Vítání sv. Martina odkazující na jednotlivé body programu přímo v době, kdy v rámci tradičních oslav probíhají. Zveřejňovat budeme odpovídající příspěvky i on-line přenosy. Už nyní tak můžeme přislíbit společné zapálení světýlek pro svatého Martina ve chvíli, kdy městem běžně prochází světýlkový pochod, videopozdrav z muzejních expozic od Jindřicha Wankla nahrazující tradiční komentované prohlídky v Muzeu Blanenska, nebo živý on-line přenos mše svaté s poděkováním za úrodu, po kterém bude následovat Svatomartinské poselství za účasti faráře i svatého Martina,“ popisuje Martina Hejčová.

Právě nabídku zveřejňovanou on-line ve dnech, kdy běžně v Blansku probíhají hlavní oslavy, letos doplní také tématický týden v rámci iniciativy Pomáháme Blansku. V termínu od 30. října do 8. listopadu budou průběžně zveřejňovány tipy na aktivity, které se ponesou v duchu myšlenky „Připomeňme si patrona našeho města – sv. Martina. Následujme ho v jeho štědrosti a ochotě pomáhat druhým, umění rozdělit se.“ Nabídku aktivit, které spojuje odkaz svatého Martina a tradice s ním spojené, od pátku 30. října zaštítí blanenská farnost spolu s Charitou. Zapojí se do něj ale i město Blansko, Kultura Blansko a celé řada dalších organizací a institucí.

Patrona našeho města připomeneme i ve veřejném prostoru. Můžete se těšit na svatomartinskou výzdobu, na Poduklí bude nainstalována fotografická výstava z historie akce, u kostela sv. Martina si pak zájemci mohou prohlédnout panelovou výstavu o životě sv. Martina a svatomartinských tradicích.

I s ohledem na aktuální situaci bude fotografická výstava z historie akce na Poduklí k vidění také po skončení Svatomartinského týdne. Pokud to situace umožní, můžete se těšit také na svatomartinskou šifrovací hru a další překvapení.

„Hlavním poselstvím letošního Vítání svatého Martina je určitě uchování optimismu a naděje. Předchozí generace musely o své životy a víru v budoucnost také často tvrdě usilovat. Kdyby to nedokázaly, nebyli bychom tu dnes ani my. Dejme příklad dětem a vnukům, že cestu z bludného kruhu najde jen ten, kdo věří v lásku a dobré vztahy,“ vyzývá blanenský farář Jiří Kaňa.

Se světcem je spojený i blanenský kostel, který je svatému Martinovi zasvěcený. Od jeho postavení si právě letos připomínáme 880 let. A velmi pravděpodobně byl svatému Martinovi zasvěcený už od počátku.

„Spolu s kostelem dostala název i místní křesťanská komunita – a zrodila se tak Farnost svatého Martina. Každý rok si v den svátku svého patrona připomínala nejen příklad jeho života, ale také ‚posvěcení‘ kostela, totiž ‚posvícení’. Zatímco to první se slavilo při bohoslužbě, to druhé se zase konalo po ní a zahrnovalo slavnostní jídlo, setkávání domácích a hostí a společnou zábavu, prostě hody,“ popisuje Jiří Kaňa.

„Zatímco letos proběhnou naše blanenské hody spíš po domácnostech a setkávání přes internet, společné poděkování za dar života, za dary přírody, spojené s prosbou o motivaci k dobrým vztahům a ochotě se dělit, se uskuteční podle původní tradice při slavnostní mši svaté z kostela svatého Martina v neděli 8. listopadu, byť i ta bude přenášená on-line,“ dodává blanenský farář.

Věříme, že se nám podaří připomenout si patrona našeho města i letos alespoň touto formou. Podrobnější informace budeme zveřejňovat na webových stránkách akce i na jejím facebookovém profilu.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení