Centrální příjem Nemocnice Blansko má za sebou modernizaci

18. listopadu 2020, ostatní, přečteno: 1986×

Nejen novými podlahami a nábytkem, ale také novými přístroji bude nyní vybavena ambulance urgentního centrálního příjmu Nemocnice Blansko. Prostory, skládající se ze tří místností, v posledních týdnech prošly celkovou rekonstrukcí. Téměř milionovou investici nemocnice hradila z vlastních zdrojů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„V těchto třech místnostech jsme schopni pacienta vyšetřit, stabilizovat a poslat dál na příslušné oddělení,“ vysvětluje vedoucí lékař centrálního příjmu Nemocnice Blansko Vladimír Navrátil. Součástí ambulance je i tzv. expektační lůžko, na němž mohou lékaři pacienta přivezeného z jakéhokoliv jiného oddělení, ambulance nebo ze záchranky napojit na monitor vitálních funkcí, případně mu poskytnout rozšířenou resuscitační péči.

Centrální příjem nemocnice prošel rekonstrukcí. FOTO archiv Nemocnice Blansko

 Právě monitor vitálních funkcí se vedení nemocnice rozhodlo pořídit nový, stejně jako přenosný defibrilátor. „V ambulanci se doposud používal starší typ monitoru vitálních funkcí. Aby bylo umožněno propojení s modernizovaným systémem, odsouhlasilo vedení Nemocnice Blansko nákup nového monitoru, který propojení umožňuje. Bude tak zajištěna potřebná péče po pacienty centrálního příjmu,“ říká ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Náklady na modernizaci dosáhly skoro jednoho milionu korun. FOTO archiv Nemocnice Blansko

Přenosný defibrilátor je další potřebné vybavení resuscitačního týmu na centrálním příjmu. Resuscitační tým zasahuje v areálu Nemocnice Blansko v případě ohrožení života. „Díky novému přístroji se zvýší kvalita a bezpečnost zdravotní péče nejen na příslušném oddělení, ale i v celém areálu nemocnice,“ doplňuje Danihelková.

Lékař Vladimír Navrátil ukazuje nový přístroj. FOTO archiv nemocnice

Kromě nového defibrilátoru a monitoru vitálních funkcí se do ambulance urgentního příjmu pořídil také přístroj na stanovení antigenu proti novému koronaviru. „Test se provádí výtěrem z nosní sliznice stejnými štětičkami, jako se dělá klasický PCR test. Jeho výhodou je, že v ambulanci do třiceti minut víme, zda je pacient antigen pozitivní nebo negativní. Samozřejmě na rozdíl od PCR metody je tam určité procento falešně negativních výsledků. S tím se musí počítat. Senzitivita je udávána kolem 90 procent. To znamená, že zhruba 10 procent výsledků by mohlo být falešně negativních,“ objasňuje Vladimír Navrátil.

Přístroj na stanovení antigenu proti novému koronaviru. FOTO archiv Nemocnice Blansko

Podle něj však dosavadní srovnávací testy souhlasily – kdo byl pozitivní na základě vyšetření v ambulanci centrálního příjmu, byl pozitivní i podle testu PCR. U pacientů, kteří vykazují jasné klinické symptomy (mají zvýšenou teplotu, dušnost a další příznaky), platí to, že čím déle potíže mají, tím přesnější tato metoda je. Přístroj funguje na podobném principu, kterým má být prováděno plošné testování obyvatel.

Urgentní příjem v Nemocnici Blansko funguje od roku 2004 a podle nového nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR patří do celorepublikové sítě urgentních příjmů. Původně vznikl pouze pro interní oddělení, ovšem v současné době slouží pro všechna oddělení nemocnice kromě jednodenní chirurgie, která má svou příjmovou ambulanci. „Ale když mají na oddělení jednodenní péče nějakého pacienta, který je oběhově nebo dechově nestabilní, předávají nám ho na monitoraci,“ podotýká vedoucí lékař centrálního příjmu.

 Marie Kalová, mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení