Děti vyyzdobily zdi trafostanice v centru města

21. listopadu 2020, ostatní, přečteno: 1797×

V centru města přibyla další trafostanice, kterou zdobí barevné malby dětí ze Základní školy speciální Blansko. Objekt na Wanklově náměstí školáci oživili před dvěma roky. Na trafostanici, která stojí v Seifertově ulici za budovou banky, se vrhli na začátku října. Tématem byla hudba.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Děti tvořily pod vedením arteterapeutky Mariky Zouharové a výtvarníka Jana Pražana. Do rukou vzaly štětce a barvami ozdobily fasádu trafostanice firmy E.ON.

„Projektu se zúčastnily děti ze všech pěti ročníků základní školní docházky a dokonce i třída předškoláčků. Malovaly všechny děti, které měly zájem a dovolil jim to jejich stav,“ uvedla Marika Zouharová, odborná pracovnice školy.

Děti ztvárňovaly téma hudby. Pozorovatel může vidět na zdech, když půjde kolem dokola stavby, dětmi ztvárněnou hudbu v plynulém pohybu. „Asi hodinu a půl hrál z reproduktoru hudební mix od Vivaldiho až po elektorswing a děti malovaly podle toho, jak na ně muzika působila, jak ji prožívaly,“ přiblížil výtvarník Jan Pražan.

„Z počátku to byl barevný chaos, ale s Janem Pražanem jsme to ve finále trochu učesali. Konečný výsledek jsme vyzdvihli ušlechtilou modrou paspartou. Střed je ale surový originál od dětí,“ popsala výsledek Zouharová.

Výzdoba trafostanic ale není specialitou pouze Blanska. Výtvarník Jan Pražan s firmou spolupracuje již čtvrtým rokem. „Jedním z cílů projektu je nabílené zdi trafostanic, které se případně přetírají kvůli sprejerům, oživit barvami, které tak dostaneme do prostoru města. Chceme tak ukázat, že street art a graffiti nemusejí být prvoplánově špatná věc. A že se ve městě kromě reklamních poutačů a bannerů mohou barvy nacházet i v jiné podobě. Důležitou, možná snad nejdůležitější částí, je ale prožitek samotných dětí při tvorbě a co jim kreativní činnost přináší,“ podotkl Pražan.

Spolupráce školy s firmou E.ON trvá několik let. „Máme spolu pěkné vztahy a letitou spolupráci. Pokud nám firma opět nabídne projekt, ve kterém by děti pomalovaly další trafostanici, rádi se na tom budeme podílet,“ uvedla Marika Zouharová.