Knihovna slaví Den poezie. Namalujte a napište nám básně, vyzývají knihovníci

13. listopadu 2020, kultura, přečteno: 1872×

Do celonárodního Dne poezie se i letos spolu s desítkami knihoven po celé republice, zapojuje Městská knihovna Blansko. Den poezie si knihovny běžně připomínají festivalem akcí a autorských čtení konaných na počest narození Karla Hynka Máchy. Blanenská knihovna si jej letos připomene zcela novou formou. Vyzvala veřejnost k tvorbě inspirované básněmi na regionální téma. Ze zaslaných děl pak pracovníci knihovny chtějí udělat výstavu v ulicích města.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Blanenští knihovníci vzhledem k vládním opatřením souvisejícím s koronavirem letos nově vyzývají čtenáře k vlastní autorské činnosti, ať už výtvarné nebo literární. „Za běžných okolností bychom lidem v knihovně rozdávali ruličky s rozličnými básněmi. Teď je ale knihovna zavřená a čtenáři se k nám nedostanou, proto chceme lidem nabídnout básně jiným způsobem,“ vysvětluje ředitel knihovny Lukáš Dlapa.

Na svých webových stránkách a facebookovém profilu knihovna zveřejnila několik básní těsně spjatých s Blanskem a Moravským krasem – básně jako Pohádková, Mé město, Býčí skála a další. Jimi by se čtenáři měli nechat inspirovat, díla mají zkusit výtvarně zpracovat. Kromě malování básní mohou zájemci zkusit napsat také svoji autorskou poezii.

Báseň Vladimíra Poláka, kterou se mohou čtenáři inspirovat pro svoji tvorbu s regionální tematikou.

Z děl, která se v knihovně podaří shromáždit, chtějí pracovníci knihovny připravit malou venkovní galerii. Ta by se poté mohla objevit v centru města.

„Byli bychom rádi, kdyby lidé na tuhle výzvu zareagovali, mohou se nechat inspirovat například stavbami ve městě a sami o nich napsat báseň, nemusí tedy nutně kreslit. Cílem je inspirovat lidi k tvorbě, ať už výtvarné nebo literární. Rádi bychom vyvěsili obrázky společně s básní, kterou byla malba inspirovaná tak, aby se umění v blanenských ulicích potkalo se svým předobrazem,“ dodal ředitel.

Inspirovat se dětští i dospělí čtenáři mohou nechat od pátku 13. do neděle 22. listopadu. Připomínkou Dne poezie se totiž knihovna zapojuje také k aktivitě v rámci iniciativy Pomáháme Blansku s... V ní nejrůznější blanenské organizace a instituce nabízejí vždy po týdnu tipy na aktivity a činnosti, kterým se lidé mohou věnovat i za nouzového stavu bez porušení jakýchkoliv nařízení.

Celonárodní Den poezie konaný k uctění památky zakladatele moderní české poezie se letos koná už po dvaadvacáté. Tématem je Konec a počátek, které vychází z básně Wislawy Szymborské, nositelky Nobelovy ceny. Námět ročníku je tak příhodný pro neobvyklý rok plný konců a nových začátků, které mohou veřejnost inspirovat k napsání vlastních básní.

Dne poezie se knihovna zapojuje také k aktivitě v rámci iniciativy Pomáháme Blansku s... 

Obrázky a básničky je možné vhazovat do poštovní schránky blanenské knihovny na Rožmitálově ulici. Básně mohou zasílat také elektronicky na e-mail: knihovna@mk.blansko.cz. Uzávěrka pro odevzdávání prací je úterý 24. listopadu.

 

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení