Muzeum Blanenska vydává knihu o pravěku Blanenska a také tradiční sborník

26. listopadu 2020, kultura, přečteno: 1367×

Ani v době uzavření muzea se v zámku čas nezastavil. Některé kulturní akce, včetně dlouho připravované muzejní noci s blanenskými osobnostmi, jsme museli odložit, ale přesto doufáme, že se situace bude zlepšovat, a ještě se do konce roku setkáme. Před Vánocemi se pak můžete těšit na dvě zbrusu nové knihy z muzejní dílny a třeba někomu udělat radost pod stromečkem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Již od jejího otevření vzniká postupně katalog k expozici archeologie ve spolupráci s řadou odborníků na dávná období historie našeho regionu. Kniha s názvem Blanensko a Moravský kras v pravěku vás zavede nejen do muzejní expozice. Už při jejím otevření bylo jasné, že nebude možné využít veškeré dostupné materiály a představit všechny zajímavé nálezy, které k tématu nejstaršího osídlení regionu existují. Najdete zde proto velké množství fotografií předmětů, které se do expozice nevešly.

Publikace je na rozdíl od expozice řešena chronologicky a postupuje od nejstaršího paleolitu po nejmladší období stěhování národů. Kapitoly knihy reflektující jednotlivá pravěká časová období jsou rozděleny vždy na obecnou a regionální část. Zatímco v obecné části je kladen důraz především na základní představení určitého prehistorického období dle současných poznatků, regionální pasáže jsou již zaměřeny na konkrétní významné objevy daného časového úseku v regionu.

Muzeum Blanenska vydává tradiční sborník. FOTO archiv muzea

Vedle velkého pravěkého katalogu se můžete těšit také na tradiční Sborník muzea, tentokrát s letopočtem 2020. Opět v něm najdete spoustu článků na přírodovědná i společenská témata. Kromě nově vydaného čísla se můžete těšit i na starší sborníky. Díky naší muzejní knihovně, kde shromažďujeme zajímavou regionální literaturu, jsme dali dohromady celou sadu sborníků, které postupně digitalizujeme a zdarma zpřístupníme na muzejních webových stránkách.

Kdyby nám náhodou štěstí nepřálo a nemohli jste si nové knihy před nákupem prolistovat u nás na pokladně, napište nám nebo zavolejte, rádi knížky připravíme, zabalíme a ve výdejních dveřích na nádvoří zámku předáme. Předobjednat si knihy můžete klidně hned. Všechny důležité informace a kontakty najdete na www.muzeum-blanenska.cz, facebooku a aktuální videa také na našem Youtube kanálu.

Pavlína Komínková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení