Nemocnice Blansko navýšila počet lůžek pro pacienty s COVID-19

4. listopadu 2020, ostatní, přečteno: 3040×

S náročnou péčí o pacienty s onemocněním COVID-19 i nedostatkem zdravotnického personálu se nyní potýká blanenská nemocnice. Kvůli nařízení centrální krizové komise už nemocnice musela omezit neakutní péči. V provozu jsou i nyní všechny ambulance i pohotovost, řada zákroků je ale odložena. Bez omezení fungují soukromí lékaři, kteří mají v budově polikliniky své ordinace.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„V této chvíli máme z rozhodnutí krajského krizového štábu vyčleněno 55 akutních lůžek pro covidové pacienty, dosud to bylo 40, dalších 7 lůžek pro ty, kteří potřebují nejakutnější péči, je na oddělení JIP. Jako covidové tak nyní slouží celé jedno oddělení interny i oddělení intermediální péče. V důsledku toho jsme změnili i organizaci ostatních lůžkových oddělení,“ popisuje ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.  

Pokud se stav pacientů zlepší, jsou propouštěni do domácí péče, sociálních zařízení či na oddělení následné péče. „Přeléčené pacienty už jsme překládali i na naše neurologické nebo rehabilitační oddělení. Naopak pokud se na těchto odděleních objevili COIVD-19 pozitivní pacienti, museli být přeloženi na naše covidové oddělení,“ doplňuje primářka interního oddělení Nemocnice Blansko Naděžda Formánková.

Situaci v nemocnici aktuálně komplikuje to, že velká část personálu sama bojuje s koronavirem. „Momentálně nám kvůli infekci COVID-19 chybí 70 zdravotníků, z toho 10 lékařů, zbytek jsou fyzioterapeutky, zdravotní sestry, ošetřovatelky. Někteří jsou v karanténě kvůli nemoci svých blízkých, někteří jsou sami nemocní. Většina z nich se nakazila komunitním přenosem,“ uvedla ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková. 

Už třetí týden tak nemocnice využívá výpomoc studentů zdravotnických škol. „V současné době u nás pracuje 12 dobrovolníků z řad studentů zdravotních škol v Blansku a Boskovicích a dva medici. Všichni slouží na pozicích pomocného personálu,“ doplňuje tisková mluvčí nemocnice Marie Kalová.

Na lůžkových odděleních už vypomáhají také zdravotníci, zejména sestry, z ambulancí. Nemocnice už z nařízení krizového štábu ministerstva zdravotnictví musela odložit odložitelné výkony a dál zajišťuje pouze urgentní a neodkladnou péči.

„Rádi bychom všechny pacienty ujistili, že neakutní zdravotní péči neomezujeme z nějakého rozmaru, sami z toho radost nemáme, ale v současné době to nejde jinak. A děje se to i v ostatních zdravotnických zařízeních po celé republice. O akutnosti či neakutnosti vyšetření a zákroků vždy rozhoduje lékař. Pacienti nemusejí mít strach, že by se jejich zdravotní stav zanedbal, neměli by se bát zavolat a s lékaři se poradit, zda je možné návštěvu odložit či nikoliv. Důležité kontroly probíhají dál,“ ujišťuje Danihelková.

Obavy z návštěvy nemocnice nemusejí mít ani ti, kteří potřebují vyhledat pohotovost. Zajištěna je i péče o pacienty s koronavirem. Vedle urgentního příjmu je zřízená speciální ambulance pro covidové pacienty, v níž se jim věnují zdravotníci vybavení veškerými potřebnými ochrannými pomůckami.

Na centrálním příjmu je také nový bed-side přístroj, který do půl hodiny dokáže s velkou pravděpodobností rozlišit, zda pacient přicházející k hospitalizaci je COVID pozitivní či negativní.

V nemocnici i v budově polikliniky dál fungují i ordinace soukromých lékařů, i s nimi by se pacienti měli na návštěvě domlouvat nejprve telefonicky. Pokud se pacienti svému lékaři nedovolají, mohou kontaktovat informační centrum nebo lékaře oslovit elektronicky prostřednictvím e-mailu.

Přístup do zdravotnického zařízení z ulice Sadová i přes vrátnici je dál otevřený, nutné je pouze být vybavený rouškou a podrobit se takzvané triáži u vchodu, kde je návštěvníkům změřena teplota. Použít by měli i dezinfekci.

Od začátku října je v nemocnici zřízeno také odběrové místo. Zdravotníci už zde provedli více než 1000 odběrů na Covid-19. Limit 50 odběrů denně stanovený kapacitou laboratoře už se podařilo navýšit na 100 odběrů za den.

Samotné odběry se nyní provádí od 9:30 do 13:00 hodin. „Personál, který v daný den odebírá pacientům vzorky, musí ráno, než se oblékne do neprodyšných kombinéz, připravit veškeré administrativní záležitosti. Vytiskne a zkontroluje e-žádanky, aby pak pobyt pacienta v odběrové místnosti byl co nejkratší. Lidé jsou objednáni po dvou minutách a za tuto dobu jsou také skutečně odbaveni. Stačí přijít nebo přijet autem na daný čas do venkovního areálu nemocnice a za pár minut jej pozvaní pacienti již opouštějí. Fronty se netvoří,“ popisuje mluvčí nemocnice.

Po dobu odběrů personál musí vydržet v ochranných pomůckách, které po tento čas nesmí sundat, nemůže se napít, dojít si na toaletu. Jakmile odejde poslední pacient, zaměstnanci sundají kombinézy, přesunou se k telefonu a vyřizují objednávky pacientů, kteří se na odběry z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí objednat elektronicky.

Na termín odběru na blanenském pracovišti se mohou objednat pouze pacienti, u nichž podezření na covid určí lékař nebo hygiena. Objednat se lze online přes webové stránky nemocnice nebo na telefonní lince +420 601 086 145, vždy v pracovní dny od 13:00 do 15:00 hod.

„Prosíme všechny, kteří se z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí dostavit na objednaný odběr na Covid-19 do blanenské nemocnice, aby se odhlásili buď přes elektronický rezervační formulář, nebo na výše uvedené telefonní lince. Běžně se stává, že 10 procent pacientů se na odběry vůbec nedostaví, čímž samozřejmě zabírají místo dalším, kteří se potřebují nechat otestovat,“ vyzývá ředitelka nemocnice.

Podívejte se na reportáž Televize Blansko o situaci v nemocnici i na odběrovém pracovišti.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení