Tým odborníků pomáhá lidem s duševním onemocněním. Blanensko je jeden ze tří regionů v republice, kde projekt běží

25. listopadu 2020, ostatní, přečteno: 1816×

Včasné rozpoznání příznaků duševního onemocnění je důležité pro další průběh nemoci. Na Blanensku funguje tým, který se přímo zaměřuje na včasnou pomoc lidem s psychickými obtížemi. Služba je založená na rychlém kontaktu a mezioborové spolupráci odborníků v různých oblastech péče o duševní zdraví.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tým složený z psychiatra, psychologa, sociálního pracovníka a zdravotní sestry pracuje na rozšiřování povědomí o závažných duševních onemocněních, pomáhá lidem rozpoznat jejich příznaky a nabízí také individualizovanou podporu a léčbu. Služba je jedinečná zaměřením na lidi, kteří jsou teprve v riziku rozvoje onemocnění, nebo u kterých se problémy projevily v nedávné době. Včasná pomoc přispívá k rychlejšímu zvládnutí nemoci, lepšímu fungování a celkovému zvýšení kvality života. „Čím dříve nás lidé kontaktují, tím rychleji se budou cítit lépe,“ říká psycholog týmu včasných intervencí Radim Koníček.

Služba je založená na spolupráci s praktickými lékaři, ambulantními psychiatry nebo učiteli. „Nejčastěji se na nás obrací lidé, kteří si přečetli náš leták u praktického lékaře nebo ve škole. Dále nám volají lidé, kteří pozorují zhoršený psychický stav u někoho v rodině,“ říká psychiatr Stanislav Matoušek. Na rozdíl od psychiatrické ambulance tým nabízí komplexní podporu, a to téměř bez čekací doby. Pracovníci se pohybují především v terénu. „Převážně vyjíždíme za klienty do jejich místa bydliště nebo si domluvíme schůzku tam, kde jim to přijde nejvhodnější, třeba přímo u nich doma,“ uvádí sociální pracovník František Forbelský.

Tým spolupracuje také se středními školami na preventivních akcích. Diskutuje se studenty o duševním zdraví a možných projevech rozvíjejícího se duševního onemocnění. Pracovníci týmu studentům popisují, co jsou běžné obtíže a v jakých případech by naopak měli vyhledat odbornou pomoc. „Problémy se spánkem, soustředěním nebo v každodenních činnostech, jako je škola, práce, běžné aktivity nebo třeba slyšení hlasů, podezíravost, pocit pronásledování, izolovanost a změny nálady jsou asi nejčastější příznaky psychických obtíží, se kterými se na nás lidé obrací,“ vysvětluje zdravotní sestra Lucie Tesařová.

Služby včasné pomoci jsou určeny všem lidem z Blanenska ve věku 16 až 60 let a jsou poskytovány zdarma. Pracovníky je možné kontaktovat telefonem, e-mailem nebo je navštívit každé pondělí dopoledne v prostorách organizace Práh jižní Morava na adrese Svitavská 2383 v čase 8:00 – 10:00 hodin. Tým zahájil činnost v dubnu minulého roku a během prvních dvanácti měsíců fungování poskytl podporu 88 osobám a 29 rodinným příslušníkům. Týmy včasné pomoci jsou v ČR celkem tři, další pomáhají v Plzni a na Praze 8.

„Při výběru okresu Blansko byla důležitá skutečnost, že v regionu je relativně rozvinutá, zároveň v daném oboru nespecializovaná psychiatrická péče. Vedle toho region neaspiruje/neaspiroval na zřízení centra duševního zdraví. Důležité byly také sociodemografické charakteristiky regionu. Výběrem tří poměrně odlišných regionů (Praha 8, Plzeň, Blansko) se nám pravděpodobně podařilo vybrat skupinu vhodně reprezentující celou Českou republiku. Osobně bych ale samotnému výběru Blanska spíše nevěnoval pozornost, nevidím za tím žádný mimořádně poutavý příběh, jsou to spíše pragmatické důvody,“ podotkl Ondřej Krupčík, výzkumný pracovník Národního ústavu duševního zdraví.

Služba je dostupná díky projektu, který je součástí probíhající reformy péče o duševní zdraví a který je realizován Národním ústavem duševního zdraví.

Telefon: +420 777 465 192,  e-mail: blansko@nudz.cz, www.vizdom.cz

Tým včasných intervencí je dostupný:

  •  na telefonu v pondělí až pátek: 8 – 16 hodin
  • po domluvě na osobní schůzce v čase a místě dle vašeho výběru (na Blanensku)
  • bez předchozí domluvy každé pondělí v čase 8 – 10 hodin na adrese Svitavská 2383

NÚDZ

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení