U sochy Anděla smrti uctili Památku zesnulých

1. listopadu 2020, kultura, přečteno: 2159×

Památku zesnulých si v Blansku letos připomněli jinak, než bývá zvykem. Věnec k litinové soše Anděla smrti na blanenském hřbitově položila pouze čtveřice zástupců těch, kteří si běžně tento svátek připomínají. Pietní vzpomínka se kvůli vládním patřením souvisejícím s bojem proti koronaviru konala bez účasti širší veřejnosti, hudebního doprovodu a dalších oficialit. Zúčastnil se jí starosta města Jiří Crha v doprovodu dvojice farářů a zástupkyně Komise pro občanské záležitosti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Dušičky jsou časem, který nás vede k zamyšlení nad dosavadním životem z hlediska jeho konečnosti. Atmosféra na hřbitově je velice specifická, člověk má pocit úcty a pokory vůči těm, kteří už nejsou mezi námi,“ uvedl v krátké promluvě starosta Jiří Crha.

„Vzpomeňme si na ty, které jsme měli rádi, ať už to jsou naši rodiče, prarodiče, příbuzní či známí. A vzdejme čest jejich památce,“ vyzval starosta. Pietní akt, kterému přihlíželo pouze několik náhodných kolemjdoucích, natáčela blanenská televize. 

Připomínku Památky zesnulých doprovázelo pošmourné počasí, závěr pietního aktu pak i déšť.

K veřejnosti pak alespoň přes objektiv kamery promluvili také oba kněží, kteří se piety zúčastnili. „Tato doba nám mnohé bere, bere nám naše dosavadní jistoty, ale také nám mnohé dává. Věřím, že každý teď máme více čas být sami se sebou a být i s těmi, s nimiž žijeme svůj každodenní život v nejužším kruhu naší rodiny,“ uvedl farář Církve československé husitské Martin Kopecký.

„Možná je tato doba příležitostí k tomu se ohlédnout, ale i k tomu se připravit na svoji budoucnost. Máme čas více přemýšlet. Když jsme v minulosti slyšeli zprávy o nějakém neštěstí, bylo to kdesi hodně daleko. To, co prožíváme teď, se dotýká každého z nás. Každý máme ve svém okolí někoho, kdo si nemocí prošel, kdo nese nějaký kříž, bolest či trápení. A proto tolik potřebujeme vnímat naději, pro teď i pro naši budoucnost. Proto nám všem přeji hodně naděje a odvahy, tváří v tvář tomu, kdo nás stvořil,“ dodal Martin Kopecký.

Pietního aktu se zúčastnil starosta Blanska Jiří Crha, za Komisi pro občanské záležitosti Yvona Havlíčková, husitský farář Martin Kopecký (vlevo) a katolický farář Jiří Kaňa.

Naději zmínil i římskokatolický farář Jiří Kaňa. „V této tak náročné době, kdy mnohé z nás tíží smutek, obavy a nejistota, je dobré, abychom se navzájem povzbudili. Když se budeme navzájem podporovat a budeme si pomáhat, tak lépe zvládneme i příští okamžiky našich životů,“ vyzval blanenský farář.

Reportáž Televize Blansko najdete zde:

„Pevně věřím, že plamínky svíček, které se nyní rozžíhají na hrobech, jsou nejen symbolem vzpomínky na naše zemřelé, ale také symbolem naděje v naši společnou budoucnost. Toho, že se dokážeme opírat jeden o druhého a vzájemně se povzbuzovat,“ doplnil Jiří Kaňa.

 U sochy anděla zapalovali celý den svíčky i ti, kteří přišli zavzpomínat na své blízké.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení