Nemocnice nabídne antigenní testy na COVID-19, nejprve otestuje pracovníky ve školství

3. prosince 2020, ostatní, přečteno: 4336×

Blanenská nemocnice nabídne další možnost, jak se mohou lidé nechat otestovat na nemoc COVID-19. Po odběrech na PCR testy, které zde zdravotníci zahájili na začátku října, bude zařízení provádět také takzvané antigenní testy. V první fázi jsou určené jen pro pedagogické pracovníky, od 18. prosince pak pro všechny ostatní zájemce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Rezervační systém zdravotnické zařízení spustí v pátek 4. prosince. Zájemci ho najdou na webu nemocnice podobně jako systém pro rezervace na PCR testy. Antigenní testy se budou provádět v přízemí nemocničního objektu u laboratoří. Od pondělí 7. prosince se začne nejprve s testováním pedagogických pracovníků.

„Zájemci o antigenní test si předem zaregistrují konkrétní čas. K odběru se dostaví s potvrzením od zaměstnavatele, které prokáže, že pracují ve školství. Výsledek testu bude znám do třiceti minut. Pokud bude negativní, vydáme testovanému osvědčení. Pokud bude test pozitivní, pacienti budou odesláni k odběru na PCR test,“ popsala ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Blanenská nemocnice provádí stěry pro testy na COVID-19 od začátku října. FOTO Michal Záboj

Všem ostatním zájemcům začne nemocnice antigenní testy nabízet od pátku 18. prosince. K vyšetření bude nutná registrace. Antigenní testy se budou provádět tři dny v týdnu – v pondělí, v úterý a ve středu vždy od 11:00 do 15:00 hodin. Testy budou plně hradit zdravotní pojišťovny a pro zájemce tak budou zdarma.

Odběry pro PCR testy Nemocnice Blansko nabízí od 5. října. Kapacita byla na počátku 30, poté padesát, od 29. října pak sto pacientů denně. Po počátečním velké zájmu se v současnosti testuje kolem čtyř desítek lidí denně. Od začátku října do konce listopadu nemocnice provedla odběry dohromady u více než 2 300 lidí.

Týmy zdravotníků provádějí stěry z nosu pouze indikovaným pacientům, tedy těm, kterým testování na COVID-19 doporučil obvodní lékař nebo hygienici. Vše se odehrává v kontejneru, který je umístěný ve venkovním areálu na parkovišti u lékárny. Přenosný objekt nemocnici věnoval podnikatel Vlastimil Chládek coby jednatel společnosti Dopravní stavby.

„Minulý rok jsem byl v blanenské nemocnici hospitalizovaný a osobně jsem zde poznal profesionalitu a lidský přístup zdravotníků k pacientům. Tento dar je takovým poděkováním a oceněním celé nemocnici,“ vysvětlil Vlastimil Chládek.

Kontejner, kde se provádějí stěry, nemocnici věnoval Vlastimil Chládek. Do Blanska putoval po dohodě s rakouským výrobcem z meziskladu u Prostějova. FOTO Michal Záboj

Cena kontejneru je asi 150 tisíc korun. Uvnitř zdravotníci najdou vše, co k odběrům potřebují. Nový stavební kontejner dodal přímo rakouský výrobce.

„Rád bych panu Chládkovi jménem města i nemocnice poděkoval jak za dar v takové výši, tak za rychlost, s jakou kontejner zajistil. Jsme moc rádi, že se odběrové místo podařilo zřídit mimo prostory nemocnice. Díky tomu je možné se vyhnout mísení nemocných s ostatními pacienty nemocnice,“ uvedl místostarosta František Hasoň.

V odběrovém kontejneru je dost místa pro dva zdravotníky, potřebnou techniku i pro vyšetřovaného pacienta, nechybí zde ani topení. „Odběr lze provádět v sedě s opěrou hlavy, je to určitě příjemnější než skrz okénko, jak se to řeší na řadě jiných míst. Kontejner určitě využijeme i po té, co covidová epidemie skončí,“ podotkla Vladimíra Danihelková.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení