Nemocnice spustila elektronické objednávání na mamografické vyšetření

7. prosince 2020, ostatní, přečteno: 2387×

„Nebojte se přijít na prevenci ani v době koronavirové pandemie,“ zní poselství Nemocnice Blansko, která vyzývá ženy k preventivním kontrolám pomocí mamografického vyšetření. Toto vyšetření je prevencí nádorového onemocnění prsů a ženy nad pětačtyřicet let se na ně nyní mohou objednat elektronicky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nemocnice Blansko již dlouhá léta pro pacientky v regionu nabízí možnost mamografického screeningu. „Je to jeden z našich nosných preventivních programů a dlouhodobě usilujeme o to, aby měly pacientky možnost nejen si zavolat a domluvit si termín vyšetření, ale objednat se také elektronicky,“ uvádí ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Registrace do systému a výběr termínu zabere jen pár minut. Stačí na úvodní webové stránce Nemocnice Blansko kliknout na odkaz „Online rezervace“, který se nachází v horní liště. Vedení nemocnice tak chtělo vyjít vstříc všem pacientkám a usnadnit jim objednávání na vyšetření, na něž by ženy rozhodně neměly zapomínat. „Jsme si vědomi toho, že na telefonní linky není mnohdy snadné se dovolat, jelikož jsou přetíženy,“ zmiňuje Danihelková.

V případě, že se pacientka nemůže na vyšetření dostavit, lze elektronickou cestou rezervaci také zrušit; to je však možné nejpozději 24 hodin před plánovaným termínem. Pokud je nutné rezervaci zrušit později, je třeba to učinit telefonicky na lince 516 838 111. 

Je velmi důležité preventivní vyšetření neodkládat ani v tomto složitém období, kdy mají lidé pocit, že vše se točí kolem koronaviru. Čím dříve nádor odhalíme, tím je vyšší šance ženy na úplné vyléčení.

„V současné situaci děláme maximum pro to, aby ženy na vyšetření nečekaly a jejich pobyt v nemocnici se co nejvíce zkrátil,“ ujišťuje vedoucí radiologická asistentka Eva Kucharová. „Ženy po vyšetření nečekají na nález, negativní výsledek zašleme odesílajícímu lékaři. V případě, že je potřeba došetření, pacientku do tří dnů telefonicky kontaktujeme a dohodneme se na termínu dalšího vyšetření. Pokud nevoláme, je vše v pořádku,“ dodává.

„Mamografický screening má v Nemocnici Blansko dlouhodobou tradici. Tento preventivní program je dán vyhláškou o screeningu z Ministerstva zdravotnictví a my se k němu už roky hlásíme, máme na něj napojenou i operativu. Zaměstnanci radiologického oddělení vyšetří 6 000 žen ročně,“ říká ředitelka blanenské nemocnice.

Ženy nad 45 mají na vyšetření každé dva roky nárok zdarma Ženy ve věku 40 – 45 let mohou vyšetření absolvovat jako samoplátce. Zdravotní pojišťovny podporují prevenci tohoto onemocnění, takže když se pro mamografické vyšetření rozhodne žena mladší 45 let, může na ně získat od své pojišťovny příspěvek. Také je možné využít příspěvků od firmy AVON v hodnotě 200 korun. Cena za kompletní vyšetření mamografem je 800 korun (v rámci prevence je možno provést od 40 let). Do 40 let se provádí ultrazvukové vyšetření, jehož cena je 500 korun.

Ženy s vyšším rizikem nad 20 % na základě zprávy z genetického pracoviště mají hrazena všechna vyšetření doporučená genetikem a je možné jejich sledování cestou onkologické ambulance nebo mamární poradny primáře Krejsty. Tímto naše nemocnice poskytuje komplexní péči v prevenci nádorového onemocnění prsu.

V České republice je každoročně diagnostikováno více než 7000 nových případů onemocnění. Zhruba 1600 žen ročně na následky karcinomu zemře. Přitom tato nemoc je velice dobře léčitelná, pokud je nádor odhalen včas. Včasná diagnostika je tak jedinou možností boje proti rakovině prsu.

Nemocnice Blansko je součástí sítě screeningových center, která musí provádět pravidelné kontroly kvality vyšetření a jsou každoročně kontrolovány komisí odborníků pro mamární diagnostiku (KOMD), která screenignové vyšetřování v ČR řídí.

Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení