Kulturní a sportovní instituce se znovu otevírají. Od čtvrtka klesne riziko epidemie na třetí stupeň.

2. prosince 2020, ostatní, přečteno: 1410×

Přechod do třetího stupně protiepidemického systému (PES) od čtvrtka 3. prosince v Blansku znovuotevře mimo jiné infocentrum, městskou knihovnu, galerii nebo krytý bazén. Všechny instituce ale musejí dodržovat určitá opatření platná právě pro třetí stupeň systému PES. K rozvolnění opatření zavedených proti koronaviru dojde od čtvrtka v celé republice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Turistická informační kancelář Blanka

Informační kancelář otevře podle běžné otevírací doby, v pracovní dny od 9:00 do 18:00 hodin, v sobotu pak od 9:00 do 12:00 hodin. Vládní nařízení stanoví povinnosti zajistit pro jednoho zákazníka prostor 15 metrů čtverečních. S ohledem na dodržování tohoto nařízení bude moci vstoupit do infocentra pouze jeden zákazník. Internet pro veřejnost nebude až do odvolání přístupný. Zákazníci mohou vstoupit pouze s nasazenou rouškou, u pultu bude připravena desinfekce, případně rukavice.

Do infocentra se můžete vypravit mimo jiné i pro některou z novinek, které jsou v nabídce. „Nově máme v prodeji například publikace s historickými a současnými fotografiemi Blansko včera a dnes, sborník k 880. výročí kostela sv. Martina, který vyšel v edici ZDíK, nebo nástěnný kalendář města Blanska pro rok 2021 z dílny blanenské fotografky Báry Grünwaldové,“ přiblížila vedoucí informační kanceláře Martina Hejčová.

Jednou z prodávaných novinek je i publikace plná fotografií Blansko včera a dnes. FOTO: Martina Hejčová

Městská knihovna Blansko

Připraveni na čtenáře budou také blanenští knihovníci. Knihovna i její pobočky budou opět přístupné v běžné otevírací době – od pondělí do pátku (kromě úterka). Výpůjčky, které si čtenáři odnesli domů ještě před uzavřením knihovny, jsou prodlouženy minimálně do 14. prosince. „Prosíme čtenáře, aby si naplánovali návštěvu knihovny kdykoli do tohoto data a nenechávali ji na poslední chvíli. Předejdeme tak tvoření front a shlukování lidí,“ požádal čtenáře ředitel knihovny Lukáš Dlapa.

Provoz knihovny bude omezen na základní výpůjční služby. Do oddělení smí vstoupit pouze omezený počet osob. Návštěvníci by měli dodržovat veškerá hygienická opatření (roušky, dezinfekce, rozestupy). Počítače ve studovně bude možné využít pouze v akutních případech a maximálně na 15 minut.

I nadále je možné objednat si dokumenty zdarma on-line přes čtenářské konto, e-mailem nebo telefonicky. Objednávat tímto způsobem si lze maximálně 5 položek (knihy, hudební nosiče nebo deskové hry) nebo 10 časopisů.

Se znovu otevřením knihovny je přístupná nově připravená výstava Blansko – Legnica: 20 let přátelství, která zachycuje dvě dekády trvající partnerství obou měst. Ve čtvrtém patře vedle dětského oddělení si tak budete moci prohlédnout kromě desítek fotografií nejrůznější trofeje, medaile nebo memorabilie. Co vás na výstavě čeká, si můžete prohlédnout ve video pozvánce.

Galerie města Blanska

Všechny galerie a muzea, včetně galerie blanenské, mohou fungovat pouze na čtvrtinu svojí kapacity. Maximální počet návštěvníků, kteří se v jednu chvíli mohou nacházet v expozici, je deset osob. Městská galerie se vrací k běžné otevírací době: úterý, čtvrtek, pátek 10:00 – 17:00 hodin, ve středu až do 19:30. O víkendu si můžete přijít prohlédnout expozice mezi 14. a 17. hodinou. K vidění budou až do konce roku (pokud to situace dovolí) instalace Marty Fišerové Cwiklinski Krajina tisíců zpřetrhaných nití nebo výstava Práce Jiřího Havlíčka. Galerie má do konce roku pro zájemce přichystané také on-line programy. Jedním z nich je krátký film Jiřího Havlíčka Zajatci filmu. Ten je aktuálně k dispozici, je možné ho zhlédnout do 6. prosince na vimeo.com.

Služby Blansko

Otevření čeká také sportoviště pro individuální sporty – krytý bazén, posilovnu, saunu nebo sportovní haly. Na vnitřních sportovištích je maximální počet osob stanovený na deset sportujících s dvoumetrovými rozestupy. Na každého návštěvníka by mělo opět připadat 15 metrů čtverečních plochy. Tímto pravidlem se bude řídit i znovuotevření plaveckého bazénu v Blansku, sauny nebo kuželny, které budou od čtvrtka přístupné veřejnosti.

„V souvislosti s uvolněním omezení jsme oslovili sportovní kluby, zda za těchto podmínek mají zájem o obnovení činnosti, drtivá většina souhlasila s tím, že pozmění rozvrh tréninků tak, aby vše vyhovovalo novým opatřením,” uvedl jednatel společnosti Služby Blansko Zdeněk Grünwald s tím, že od čtvrtku se sportovci vrátí například do haly ASK, mladí hokejisté zase na led zimního stadionu.

Výjimku v rozestupech má trénink ve formátu trenér – klient. Sportující by se ale měli vyvarovat tělesné interakce, pokud je to možné. Skupinové lekce se budou moci uskutečnit do deseti lidí, respektive trenér a devět účastníků. Třetí stupeň PES nařizuje sportovcům nošení roušek.

Při třetím stupni PES se znovuotevírají i vnitřní sportoviště pro amatérské sportovce. FOTO: archiv města

Městský klub důchodců

Od čtvrtka si mohou senioři přijít na oběd přímo do vnitřních prostorů městského klubu. Ten  bude vydávat obědy od 9:30 do 11:30 hodin. Jídlo bude možné konzumovat na místě, kapacita sálu je ale omezena. Stoly budou ve větší vzdálenosti od sebe a strávníci budou moci sedět pouze ve dvojicích. Dál bude možné si obědy pouze vyzvednout a odnést domů.

Kino Blansko

Mezi těmi, kdo se zatím nevrací ani k omezenému provozu, je Kino Blansko. Biografům rozvolnění zatím znovuotevření neumožňuje. Podpořit svůj biograf ale můžete prostřednictvím projektu Moje kino LIVE. Blanenská instituce tak nabízí sledování filmů přímo z vašeho gauče, každý večer od 20:30 hodin. Do kinosálu se bude možné vrátit až ve chvíli, kdy se celá republika přesune do druhého stupně protiepidemického systému.