Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2021

9. prosince 2020, tiskové zprávy, přečteno: 1783×

Město bude příští rok hospodařit s částkou 571,5 milionu korun, shodně na straně příjmů i výdajů. Rozpočet na rok 2021 schválilo zastupitelstvo na svém zasedání v úterý 8. prosince. Tento zásadní dokument pro fungování samosprávy podpořilo dvaadvacet ze třiadvaceti přítomných zastupitelů, proti byl jeden.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Rozpočet na rok 2021 se sestavoval velmi složitě vzhledem k očekávanému propadu daňových příjmů kvůli koronaviru a dopadu superhrubé mzdy. Jsem velmi rád, že se i přes komplikace podařilo sestavit vyvážený rozpočet, který je navzdory všem problémům velice proinvestiční,“ uvedl starosta Jiří Crha.

Zhruba sedmdesát procent rozpočtu tvoří běžné výdaje. Přibližně třetina pak půjde na kapitálové výdaje. Vyjádřeno v číslech, město v roce 2021 plánuje proinvestovat bezmála 170 milionů korun, což je pouze o tři procenta méně než letos.

„Chceme pokračovat v zásadních investicích, jako je další rekonstrukce podzámčí a revitalizace sídliště Zborovce, pokračování stavby nové jídelny a kuchyně v areálu základní školy TGM nebo přemostění na Staré Blansko. Plánujeme ale i další akce, například okružní křižovatku Poříčí – Mlýnská, rekonstrukci ulice Dvorská, opravu průtahu centrem města či Brněnské ulice,“ upřesnil starosta.

Zastupitelé se s návrhem rozpočtu pro rok 2021 mohli seznámit už před úterním zasedáním na specializovaném semináři, kde byl prostor na dotazy a vyjasnění také se zástupci finančního odboru a dalšími zaměstnanci města, kteří rozpočet připravovali. I díky tomu úterní schválení neprovázela téměř žádná diskuze. Dokument podpořili také zástupci opozice.

„Rozpočet je ve své podstatě vyrovnaný. Zároveň se udržely investice, které Blansko posunou dopředu. Mezi nimi je zcela zásadní projekt přemostění a podchodu na Staré Blansko. Pokud bychom to nyní neuskutečnili, tak je to tabu na dalších 20 let. Stejné je to se stavbou nové jídelny a kuchyně ZŠ TGM. Neměli jsme důvod takto nastavený rozpočet nepodpořit,“ uvedl zastupitel za KSČM a předseda kontrolního výboru Stanislav Navrkal.

„Otázky, které jsem k rozpočtu měla, jsme si vyjasnili na semináři pro zastupitele. Jako předsedkyně finančního výboru jsem ráda, že se dál pokračuje v investicích. Rozumím také tomu, že se v tuhle chvíli nepokračuje v některých projektech, které nejsou až tak zásadní pro chod města. Myslím, že rozpočet je připravený dobře,“ reagovala také Lenka Dražilová, zastupitelka a poslankyně za ANO 2011.

Proti rozpočtu hlasoval pouze zastupitel za Piráty Zbyněk Pokorný. „Letošní rozpočet je výborně připravený. Stejně jako loni ale obsahuje položku, proti které jsem už loni vystoupil, a navrhoval jsem její vyjmutí, konkrétně je to šest milionů korun na stavbu mobilní kavárny na Dukle. To je důvod, proč budu hlasovat proti,“ vysvětlil opoziční zastupitel.

Návrh rozpočtu města na rok 2021, který měli zastupitelé k dispozici, najdete na webových stránkách města mezi materiály pro 10. zasedání zastupitelstva v sekci samospráva. Schválený rozpočet bude zveřejněn také v lednovém vydání Zpravodaje města Blanska.

„Chtěl bych poděkovat všem zastupitelů, kteří pro rozpočet hlasovali. Je to velká podpora. Snažili jsme se šetřit na straně běžných výdajů a současně nezastavit zásadní investice, aby nebyl zastaven rozvoj města. Jsem rád, že rozpočet má podporu téměř celého zastupitelstva města,“ dodal starosta Jiří Crha.

 
 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení