Umělé květiny z Olešnice se vyvážejí do celého světa. Počátky výroby sahají do roku 1869

16. ledna 2021, cestovní ruch, přečteno: 3705×

Již více než 150 let se v Olešnici vyrábí umělé květiny. Počátky tradice, kterou v současnosti nese podnik Moraviaflor, sahají do poloviny 19. století. Držitelem značky Moravský kras regionální produkt se firma v porovnání s dlouholetou tradicí ale stala teprve nedávno. Certifikát s modrou kapkou nesou její ručně vyráběné květy z přírodních materiálů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výroba umělých květin je řemeslně velmi náročná. Jedná se o rukodělnou výrobu, která vyžaduje velkou zručnost a cit. Každý vyrobený kus je originál. Květiny vynikají precizností zpracování a použitím přírodních materiálů, ze kterých je nejvzácnější pštrosí nebo krocaní peří.

Umělé květiny z Olešnice často využívají módní návrháři. Modelka: Andrea Vagnerová, návrhářka: Iveta Řádková, lokace: Královopolská strojírna Brno, a.s., prostory budovy Nové Semilasso. FOTO archiv firmy Moraviaflor

„Květiny vyrábíme ze stoprocentně přírodních materiálů, jako jsou bavlna, len, hedvábí, hedvábný samet, vlna, viskoza, kůže nebo juta. K barvení používáme ekologická tuzemská barviva, na která máme atesty o jejich nezávadnosti. Převážně pracujeme s tuzemskými materiály,“ popisuje bývalá jednatelka firmy Moraviaflor Olešnice Helena Synková.

Umělé květiny z Olešnice kdysi přepravovaly poštovní vozy. FOTO archiv firmy Moraviaflor

Výrobky z olešnického Moraviafloru šíří slávu Moravského krasu po celém světě. Téměř devadesát procent své produkce firma vyváží do zahraničí. „Jedná se o evropské země, ale expedujeme květiny i do zámoří.  Vyvážíme květiny například do Španělska, Finska, Anglie, ale také do Kanady, Austrálie. Dokonce jsme květiny dodávali i do Japonska. Zahraniční zákazníci jsou velmi nároční na preciznost provedení a na nové zajímavé tvary květin,“ říká Helena Synková.

Umělé květiny se vyrábějí z velké části ručně. FOTO archiv firmy Moraviaflor

Umělé květiny z Olešnice ale odebírají i zákazníci z České republiky. V Moraviafloru vyrábějí módní doplňky na šaty, klobouky, boty a další. Pravidelným zákazníkem jsou například výrobci klobouků nebo módní návrháři. Olešnické květiny zdobí také lidové kroje. „To je velmi krásná, ale náročná práce. Zde se uplatňují hodně konvalinky, pomněnky, krušpánek a drobné růžičky. Z těch se pak skládají obrovské čelenky k dámským krojům. Rovněž vyrábíme velké vonice na pánské čepce ke krojům a také dětské čelenky a dokonce čelenky pro krojované panenky,“ doplňuje Helena Synková s tím, že firma spolupracuje také s řadou tuzemských divadel.

Ale vraťme se na začátek. Moraviaflor pokračuje v tradici, kterou v roce 1869 do městečka přivezl dnes již neznámý stolař z Vídně. Doma začal s výrobou umělých květin z papíru. „Byly to hlavně růže, karafiáty, jiřiny a chrysanty. Postupně se přidávaly látkové květiny. Pracovalo se s přírodními materiály, hlavně bavlněným plátnem. Z toho se vyráběly hlavně konvalinky, šeříky, vřesy, narcisky a další drobná kvítka. Také se vyráběla pomněnka z květinového plyše,“ popisuje Synková.

Umělé květiny se vyrábějí z velké části ručně. FOTO archiv firmy Moraviaflor

Později se výroby ujal olešnický občan pan Matonoha. Na výrobě se v době před druhou světovou válkou podílela celá řada místních pracovnic, ale i ženy ze širokého okolí. Za druhé světové války došlo k obrovskému propadu ve výrobě. Situace se změnila až po roce 1945. Narůstal objem výroby i sortiment a podnik se přestěhoval do prostor, ve kterých sídlí dodnes. Po znárodnění se olešnický závod stal součástí národního podniku Centroflor. V současnosti je Moraviaflor soukromou společností.

Moraviaflor spolupracuje s módními návrháři i s výrobci klobouků. FOTO archiv firmy Moraviaflor

„Jsme jen malá firma, protože tlaku květin, které se dováží s Číny, není jednoduché čelit. Přes všechny problémy se ale snažíme výrobu stále udržovat. Jedná se výhradně o rukodělnou práci a ta bohužel nebyla nikdy hodnocena tak, jak by si zasloužila. Pracovnice, které se výrobou květin zabývají, musí být velmi zručné a trpělivé. Je to drobná ruční práce založená na preciznosti,“ podotýká dlouholetá jednatelka Helena Synková, která firmu letos předala synovi Milanovi. V tradici výroby umělých květin v Olešnici tak nyní pokračuje on.

Umělé květiny se v Olešnici vyrábějí již více než 150 let. FOTO archiv firmy Moraviaflor

„Podařilo se mu zefektivnit výrobu vazbových květů, přestože se vyrábí stále na starých strojích a stále se jedná o rukodělnou výrobu. V současné době připravujeme květiny na přehlídku na leden 2021. Daří se nám zaměstnávat lidi, kteří mají různé zdravotní problémy a lidi, kteří dlouhodobě nemohou najít uplatnění na trhu práce. V blízké budoucnosti chceme ve spolupráci s úřadem práce vytvořit chráněnou dílnu,“ dodává Synková.

Umělé květiny se v Olešnici vyrábějí již více než 150 let. FOTO archiv firmy Moraviaflor

Firma je také otevřená pro předem objednané exkurze, které se chtějí s výrobou umělých květin seznámit. Podnik ale pořádá i tvořivé dílničky pro školáky. Pravidelnými hosty jsou třeba žáci ZUŠ Blansko. „Pokud některá škola projeví zájem, rádi je přivítáme,“ podotýká Milan Synek.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení