FK Blansko před startem jarní části ligy posílilo kádr

21. února 2021, sport, přečteno: 1485×

První zimní posilou Blanska se stal ofenzivní středopolař Martin Vlachovský, který bude v jihomoravském celku hostovat z prvoligové Karviné. Hned po něm se kádr Blanska rozšířil o další zimní posilu. Z nedalekého Brna, konkrétně z Líšně, se do dresu nováčka druhé ligy stěhuje třicetiletý útočník Tomáš Machálek. Autor pěti loňských branek s Blanskem trénoval notnou části přípravy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Velké posilování přišlo na konec přestupního termínu, kdy Blansko přivedlo hned šestici hráčů. Defenzívu Blanska posílil téměř dvoumetrový stoper Zbrojovky Brno Jakub Černín. Rodák z Ladné se v letošní sezóně zapojil do pěti duelů Fortuna:ligy (F:L), ve kterých si zapsal do statistik jednu asistenci a žlutou kartu. V uplynulém ročníku působil Černín půl sezóny v dresu druholigové Líšně a půl sezóny ve Zbrojovce.

Z Líšně do FK Blansko přešel třicetiletý útočník Tomáš Machálek. FOTO archiv klubu

Záložní řady Blanska obohatil velešovický rodák Marek Mach, který od svých osmi let hájil barvy brněnské Zbrojovky. Rok 2021 je pro něj ve znamení prvního přestupu v kariéře. Mach v uplynulé sezóně nakoukl do prvního týmu, ale primárně působil v rezervě jihomoravského celku. Tam v divizní soutěži nasázel v devíti duelech pět branek.

Defenzívu Blanska posílil stoper Zbrojovky Brno Jakub Černín. FOTO archiv klubu

Třetím do party z brněnské Zbrojovky je devatenáctiletý forvard Claude Lhotecký. Odchovanec Brna se v letošním ročníku F:L poprvé podíval na prvoligová kolbiště a připsal si tak první minutky v nejvyšší soutěži. Podobně jako Mach působil především v rezervě Brna, kde v letošním roce nastřílel tři branky.

Záložní řady Blanska obohatil velešovický rodák Marek Mach. FOTO archiv klubu

Patrně nejzajímavějším jménem, které pro jaro posílí Blansko, je Tomáš Kepl. Dvacetiletý forvard přichází na hostování z prvoligové Viktorie Plzeň. V jejím mládežnickém dresu nastoupil i do UEFA Youth League, kde zaznamenal tři branky (jednu do sítě AS Řím, dvě do sítě CSKA Moskva). VE stejné sezóně (2018/2019) navíc nasál z lavičky i atmosféru Evropské ligy, konkrétně se jednalo o dvojzápas s Dinamem Záhřeb.

Na hostování přichází Tomáš Kepl. FOTO archiv klubu

Brankoviště Blanska vyztuží třiadvacetiletý gólman se zkušeností jak z první, tak druhé ligy – František Chmiel. Ten se do Blanska přesouvá z ostravského Baníku, kde zahájil zimní přípravu. Majitel sedmi startů v nejvyšší soutěži by měl zvýšit konkurenci na postu brankáře.

Prozatím poslední posilou je Kablan Davy Ngoma, pětadvacetiletý křídelník původem z Francie pronikl do fotbalového světa ve svém rodišti a zkoušel fotbalové štěstí v nižších francouzských soutěžích. Teď se pokusí prorazit do profesionálního fotbalu v dresu Blanska.

Logickou protivahou posil jsou také odchody. Již v lednu opustila blanenský kádr trojice Šustr, Šašinka, Kania, kteří jaro odehrají v jiných týmech. Nejnovějším odcházejícím jménem je Haris Harba. Harba se stal hráčem Blanska v lednu 2020, kdy se připojil k týmu před jarním bojem o postup. V něm stihl odehrát jen jeden zápas a vinou přerušení ligy své konto už nenavýšil.

FK Blansko opustil Haris Harba. FOTO archiv klubu

V letošním ročníku naskočil do jednoho pohárového utkání (proti Spartě Praha) a do deseti ligových. V nich si připsal jednu žlutou a jednu červenou kartu. Fanouškům se zapsal do paměti především díky výkonu v televizním utkání s Hradcem Králové, ve kterém vsítil svou jedinou ligovou branku.

„Je to sice zkušený hráč, ale dělala mu potíže agresivita a rychlost soupeře. Na jeho post hledáme alternativu, která naší hře přinese více, než jí dokázal dát Haris Harba,“ komentoval odchod trenér áčka Blanska Martin Pulpit.

Začátek soutěže čeká Blansko 6. března, kdy na stadionu na Mlýnské vyběhne proti tabulkovému sousedu z Třince.

Kryštof Severa

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení