Zdravotníkům v nemocnici teď pomáhají také hasiči

16. února 2021, ostatní, přečteno: 1966×

Tři hasiči z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje nyní pomáhají zdravotníkům v Nemocnici Blansko. Dva jako sanitáři a jeden jako zdravotní bratr.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jedním ze sanitářů je Tomáš Fryč z blanenské hasičské stanice. Jeho úkolem je pomoc s manipulací s pacienty například při polohování nebo překládání z lůžka na lůžko, jejich převoz a doprovod na vyšetření, hygiena, krmení, dezinfekce ploch, donáška léků, odnášení odebraných vzorků do laboratoře. Je zkrátka k ruce zdravotním sestrám na interním oddělení.

Jedním ze sanitářů je Tomáš Fryč z blanenské hasičské stanice. FOTO Marie Kalová

„Jsme moc rádi, že ho tady máme. Byli jsme spokojeni i s vojáky Armády ČR, kteří v nemocnici sloužili v prosinci a lednu. Většina pacientů je u nás ležících, takže zdravotní sestry mužskou sílu rozhodně ocení. Zastanou hodně práce a do kolektivu vnesou i mnoho povzbuzení a nových impulsů,“ pochvaluje si Jana Tesařová, staniční sestra oddělení společného lůžkového fondu A.

Jedním ze sanitářů je Tomáš Fryč z blanenské hasičské stanice. FOTO Marie Kalová

Také pro samotného Tomáše Fryče je služba v nemocnici přínosem. „Beru tuto práci jako dobrou zkušenost. Jsem rád, že to vidím i z druhé strany – co se děje s pacienty po našem hasičském výjezdu. Obdivuji personál nemocnice, zvlášť v této době,“ říká pětadvacetiletý hasič – sanitář.

Poznává zároveň jiný pracovní režim; jako hasič je zvyklý mít čtyřiadvacetihodinovou směnu a dva dny volna, nyní chodí do práce od pondělí do pátku po osmi hodinách. „Navíc je zajímavá i změna kolektivu. U hasičů ženy nemáme, tady jsem naopak v podstatě v ženském kolektivu,“ podotýká Fryč.

Marie Kalová, mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení