Blansko má svého Knihožrouta. Čtenáři do něj mohou vracet výpůjčky z místní knihovny

10. března 2021, kultura, přečteno: 1732×

Půjčené knihy i časopisy mohou čtenáři blanenské knihovny nyní vracet bezkontaktně a také nezávisle na provozní době zařízení. Před Městskou knihovnou Blansko se totiž objevil Knihožrout, samoobslužný box, ze kterého si budou knihovníci vrácené tituly pravidelně vybírat. Knihovna už nabízí také možnost bezkontaktního vyzvednutí objednaných titulů nebo dovážku knih čtenářům starším 65 let až domů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Vyslyšeli jsme prosby našich čtenářů a pořídili bibliobox, tedy návratový box na knihy. Box je umístěný před hlavním vchodem do knihovny a je samoobslužný. Čtenáři díky němu mohou vracet knihy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a to zcela jednoduše vhozením knih do otvoru v horní části boxu,” popsal ředitel knihovny Lukáš Dlapa.

„Chceme tak vyjít vstříc všem, kteří to k nám nestihnou v naší otevírací době, případně jdou jenom kolem a nehodlají si nic nového půjčit,” vysvětlil.

Nový Knihožrout určený pro vrácené knihy a časopisy je umístěný před vchodem do knihovny na Rožmitálově ulici. FOTO: Kateřina Rumlová

Do boxu je možné vracet pouze knihy a časopisy, čtenáři by je měli vhazovat hřbetem napřed, aby nedošlo k jejich poškození. Bibliobox není určený pro vracení vypůjčených CD a deskových her, ty je třeba stále vracet přímo v knihovně. Vhozením do boxu by se mohly poničit či rozsypat. Do knihožrouta by lidé neměli vhazovat ani tituly, které byly zapůjčené prostřednictvím tzv. Meziknihovní výpůjční služby, i ty je nutné vracet přímo v knihovně.

 „Veškeré výpůjčky vrácené pomocí biblioboxu budou čtenářům z jejich konta odečteny následující pracovní den. Je tedy třeba na to myslet i v rámci termínů odevzdání. Jestliže se vypůjčené knihy mají vrátit do středy, je nutné je do boxu vhodit nejpozději v úterý,” dodal Lukáš Dlapa.

Vrácení výpůjčky si čtenáři mohou ověřit nahlédnutím do svého čtenářského konta v rámci knihovního katalogu.

Bibliobox, který knihovna pořídila i díky dotaci Jihomoravského kraje, je kovová schránka s vnitřním vozíkem, do které padají vhazované knihy. Aby se nepoškodily, je dno vozíku usazeno na pružinách a postupně pod tíhou vhazovaných knih klesá. Knihy tak do boxu padají ze stále menší a menší výšky.

„Na vzhledu boxu jsme spolupracovali s blanenskou výtvarnicí Jolanou Chalupovou a jedná se vlastně o zvířátko, které žere knihy, právě proto jsme je pojmenovali Knihožrout,” doplnil ředitel blanenské knihovny. 

V krátké době je Knihožrout už druhým nástrojem sloužícím k rozšíření služeb pro blanenské čtenáře. Ti si už od února mohou objednané knihy, časopisy, CD nebo hry bezkontaktně také vyzvedávat. Slouží k tomu výdejový box umístěný v Rožmitálově ulici vedle prodejny Albert. Pro využití služby Knihu do boxu se stačí přihlásit do čtenářského konta a vybrat si konkrétní knihy nebo hry, jakmile je výpůjčka připravena, dorazí čtenáři notifikační SMS a e-mail s unikátním kódem, pomocí kterého je možné si ji z boxu vyzvednout. Podrobnosti jsme psali zde.

Vyzvednout si kdykoliv objednané knihy, časopisy, hry i CD lze díky službě Knihy do boxu a schránkám umístěným u pěší zóny vedle prodejny Albert na Rožmitálově ulici. FOTO: Kateřina Rumlová

Blanenská knihovna nyní funguje v režimu „výdejního okénka“. Půjčit knihy si je možné pouze po jejich předchozí objednávce. Objednávky jsou možné přes čtenářské konto v on-line katalogu, telefonicky nebo e-mailem na jednotlivých odděleních knihovny, případně pomocí napsaného listu s uvedením požadovaných knih, jména čtenáře, čísla čtenářského průkazu a kontaktu.

Čtenáři starší 65 let mohou využívat také službu Knihu domů, díky ní jim knihy objednané telefonicky nebo e-mailem knihovníci doručí až domů.

Podrobnosti naleznete na webových stránkách Městské knihovny Blansko.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení