V centru města vyroste nové parkoviště

29. března 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 2433×

Více než čtyři desítky parkovacích míst vzniknou do podzimu v centru Blanska ve vnitrobloku mezi ulicemi Žalkovského a Aloise Skotáka. Součástí stavby bude také jednosměrná průjezdná ulice, která zajistí bezproblémový příjezd a výjezdu z parkoviště.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Ve vnitrobloku vyroste nové parkoviště pro 46 vozidel včetně tří míst pro handicapované. Jednosměrná komunikace pak propojí ulice Žalkovského a Aloise Skotáka, příjezd na parkoviště bude z ulice Žalkovského ve směru od cukrárny Severka, výjezd vyústí na ulici Aloise Skotáka, aby se doprava v místě zjednodušila,” popsal vedoucí oddělení investic odboru správ a rozvoje města Marek Štefan.

Rozšíření parkoviště v této lokalitě město plánuje dlouhodobě. Projekt průjezdné ulice s parkovištěm byl zveřejněn a schválen už v září předloňského roku. Rozpočet s akcí počítá na letošní rok. Nyní se připravuje zadávací dokumentace pro výběr zhotovitele.

„Dřívější zahájení prací je možné kvůli koordinaci s budováním nového vodovodu a rekonstrukcí průtahu centrem města. Ta je na náměstí Svobody a náměstí Republiky naplánována do konce června. Přesný harmonogram prací zatím neznáme, počítáme ale s tím, že výstavba parkoviště začne letos v červenci, práce by měly skončit v září,” popsal vedoucí oddělení investic odboru správy a rozvoje města Marek Štefan.

Kvůli výstavbě parkoviště už v místě došlo k vykácení letitých bříz, jabloně i douglasky. „Kácení vždy musí výstavbě parkoviště předcházet, i když je zahájení prací naplánováno až na červenec, kácení je nutné provést vždy v období vegetačního klidu, tj. do konce března. Za pokácené stromy budou vysázeny nové v rámci tzv. náhradní výsadby,” ujistila vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková. 

Místní se dočkají šesti kusů třešní s obvodem kmene od 14 do 16 centimetrů, součástí náhradní výsadby na tomto pozemku bude také sedmdesátimetrový živý plot.  Na dalších místech v katastru města Blanska budou vysazeny také další čtyři kusy dřeviny, mezi nimi lípa, javor či douglaska.

Podrobnější plány nového parkoviště najdete zde

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení