Ve městě přibude čtyřicítka laviček. Vítězný projekt participativního rozpočtu dodá i odpočinková hnízda

22. března 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 1848×

Čtyři desítky laviček s vyvýšeným posezením i čtveřice míst určených k odpočinku u dřevěného stolečku vyrostou do konce června v ulicích Blanska. Projekt navrhla Římskokatolická farnost Blansko. Díky vítězství v loňském ročníku participativního rozpočtu město na pořízení mobiliáře v jednotném stylu uvolní částku 600 tisíc korun. Zástupci města a farnosti teď zahájili práce na přípravě projektu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nové lavičky a posezení doplní prostranství mezi bytovými domy v Chelčického ulici, Sportovní ostrov, sídliště Zborovce, ulici Dvorskou ale také prostor kolem hřbitova či cestu pro pěší na Češkovice. Konkrétní místa, na kterých si budou moci pěší odpočinout při cestě z nákupu, nebo posedět a popovídat si se sousedy, vytipovali přímo obyvatelé města.

„Oslovili jsme už loni seniory, ať sami určí, kde by se potřebovali zastavit a krátce si oddechnout, i kde jim chybí zázemí pro dlouhodobější posezení. Návrhy nám ale neposílali jen senioři, podíleli se na nich zástupci všech věkových kategorií. Součástí projektu bylo na šest desítek míst po celém městě i v přilehlých částech. Nyní jsme ve spolupráci s městem vybrali čtyři desítky lokalit, které jsou nejpotřebnější,“ popsal blanenský farář Jiří Kaňa.

Výsledkem setkání zástupců města a farnosti je mapa 42 míst, kam město posezení umístí. „V první fázi to bude 38 laviček pro seniory, tj. vyšších, s područkami na bocích, a také čtveřice dřevěných hnízd tvořených stolkem a čtyřmi židličkami vyrobenými z hrubě opracovaných dřevěných kvádrů a krychlí. Různě sestavitelné prvky k posezení pro děti i dospělé se objeví na Sportovním ostrově, na náměstí Míru, v zámeckém parku a na prostranství před zámeckou Sýpkou,“ potvrdila vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Lavičky budou moci pěší na veřejných prostranstvích města začít využívat do konce května, tam, kde je třeba větších úprav, se jich dočkají do konce června. „Domluvili jsme se, že ještě před instalací konkrétní místa znovu projdeme a přesně určíme, kam by bylo vhodné posezení umístit, třeba jen posunout o pár metrů tak, abychom využili stínu opodál stojícího stromu. Navrhnout chceme také konkrétní směr osazení laviček s ohledem na to, odkud po většinu dne svítí sluníčko a podobně,“ dodal Jiří Kaňa.

Pokud v rozpočtu zbudou volné prostředky, další lavičky by mohly být osazeny postupně během léta či podzimu.

Vítězný projekt loňského participativního rozpočtu společně pro Blansko s názvem Lavičky pro oddech i setkávání generací získal 296 hlasů. Do hlasování v minulém ročníku postoupilo dohromady deset projektů. Na sdíleném druhém místě se v hlasování veřejnosti umístil návrh Oživení nábřeží Svitavy – nízká lanová dráha a námět Zastřešení posezení na hřišti v místní části Klepačov, které získaly shodně 251 hlasů. Na třetím místě skončily Venkovní skříňky pro sportovce na ostrově Ludvíka Daňka s 212 hlasy.

Vítězem prvního ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko v roce 2019 se stal projekt Zastřešení postranní části sportovního areálu za kulturním domem na Těchově. Město ale nakonec zrealizovalo i druhý námět v pořadí, už na jaře se místní dočkali doplnění herních prvků na dětském hřišti v Bezručově ulici za 191 tisíc korun, které Blansko zrealizovalo z vlastních prostředků.

 

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení