Kavárnu na Poduklí dovezou v červnu. Město chystá opravu okolí i části náměstí

19. dubna 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 3512×

Konkrétní podobu i jasnější harmonogram prací už nabral projekt nové kavárny, která by měla od července doplnit prostranství v centru Blanska po bývalém hotelu Dukla. Město, které je zadavatelem stavby, chystá úpravy v nejbližším okolí kavárny i na celém Poduklí. Novinky čekají místní také na dalších částech náměstí Republiky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zhotovitel, kterým je firma Cubespace, už vedení města představil finální podobu kavárny včetně použitých materiálů. Modulová stavba, kterou bude tvořit opláštěná ocelová konstrukce, bude téměř 18,5 metru dlouhá a necelé čtyři metry široká. Součástí interiéru bude vlastní kavárna s dvacítkou míst k posezení, toalety i přípravna potravin či bar.

„V těchto dnech si zhotovitel zajišťuje souhlas dotčených orgánů včetně povolení stavebního úřadu. Kavárna, která vznikne podle architektonického návrhu architekta Rastislava Lukáče a Michala Stejskala, bude vytvořená ze dvou modulových systémů. Do Blanska doputuje od Máchova jezera,“ popsala vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Finální podoba kavárny na Poduklí.      Vizualizace: CUBESPACE

Modulový systém, jehož stavba přijde na necelých pět milionů korun bez daně, má zajistit, že kavárnu v budoucnu bude možné přesunout na jiné místo ve městě. Zatím se s něčím podobným ale nepočítá.

„Samotná výroba modulů začne v prvním květnovém týdnu v Doksech. Osazení na místo, které zajistí autojeřáb, je naplánováno na první polovinu června. Do konce června pak dojde také k úpravě okolního prostranství, včetně vytvoření dřevěné terasy o velikosti zhruba 35 metrů čtverečních,“ doplnila Zuzana Fialová z investičního oddělení, která má projekt na starosti.  

Vlastnímu osazení modulů bude předcházet vytvoření základové železobetonové konstrukce na Poduklí. Město chce ale upravit také nejbližší okolí kavárny. „Stávající kačírek u houpaček bude nahrazen pryžovým povrchem, který už je osazen u ostatních herních prvků na tomto prostranství. V plánu jsou také vysprávky a zhutnění mlatového povrchu v celé ploše Poduklí,“ popsala Petra Skotáková s tím, že renovace se dotkne také dalších prvků na ploše po zbouraném hotelu Dukla.

„Poduklí je denně navštěvované nejen rodiči s dětmi. Domníváme se, že adekvátní zázemí s toaletami a možností občerstvení zde lidé ocení a kavárna, která by měla fungovat od července letošního roku, bude vyhledávaným místem, které pomůže oživit samotné centrum města,” věří starosta Blanska Jiří Crha.

Kompletní nabídku v těchto týdnech ladí i provozovatel kavárny, kterým bude firma CoCo Cafe Company. „Jednáme průběžně s lokálními výrobci a dodavateli. Zaměřit se i na Poduklí chceme na kvalitní a zdravé suroviny bez chemických přísad. Oproti nabídce v naší stávající provozovně na náměstí Svobody ale chystáme rozšíření sortimentu a celou řadu překvapení. Novinkou bude třeba nabídka vyhlášené zmrzliny Tomivo z Lipůvky,“ slibuje jednatel firmy David Velikovský. Otevřeno by mělo být celý týden včetně víkendů.

Součástí kavárny bude také posezení na venkovní terase.  Vizualizace: CUBESPACE

Město i zhotovitel jsou nyní v kontaktu s firmami, které zajišťují rekonstrukci vodovodu a kanalizace v centru města a které budou následně opravovat také povrch komunikace na průtahu centrem. „Snažíme se vše zkoordinovat, aby stavba kavárny nemusela čekat na dokončení průtahu,“ ujistila Zuzana Fialová.

Úprav by se měla dočkat také část náměstí Republiky. „V nejbližších měsících je v plánu také oprava povrchu parkovacích míst na náměstí Republiky, které se nacházejí za stávajícím pódiem v těsném sousedství Poduklí. Čekáme, až se dokončí průtah městem, zatím tam má své zázemí stavba,“ vysvětlil starosta Jiří Crha.

„Letos na podzim nebo nejpozději na jaře příštího roku bychom pak chtěli revitalizovat také asfaltovou část náměstí. Vše by se mělo celkově zútulnit, doplnit sem chceme lavičky i zeleň,“ plánuje Jiří Crha.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení