Město rozdalo další hnědé kontejnery na bioodpad. Od května ukončí pytlový svoz

22. dubna 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 1928×

Téměř všechny kontejnery na bioodpad, které město nabídlo obyvatelům rodinných domů v centrální části Blanska, už jsou rozdané. Z osmi stovek sběrných nádob jich město má k dispozici už jen několik desítek. Zájemci se o ně až do odvolání mohou ještě přihlásit. Stačí napsat objednávku s kontaktními údaji na e-mailovou adresu: nadobybro@blansko.cz. Od května už město nebude zajišťovat svoz bioodpadu v pytlích.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kdo chce zdarma získat nádobu na bioodpad, měl by uvést své jméno a příjmení, adresu, e-mail a telefonní číslo. Se zaměstnanci oddělní komunální údržby se pak domluví na individuálním předání. Město totiž hromadnou distribuci, která byla rozdělná do dvou etap, už ukončilo.

Zatím poslední vlna distribuce hnědých kontejnerů o objemu 240 litrů proběhla v pátek 16. a v sobotu 17. dubna. Lidé, kteří si nádoby na bioodpad předem objednali, si je mohli buď sami vyzvednout v areálu v Brněnské ulici, nebo jim je přivezli pracovníci svozové firmy až domů. Takto se v dubnu rozdaly další zhruba tři stovky kontejnerů.

Zájemci si kontejnery na bioodpad mohli sami vyzvednout v areálu v Brněnské ulici. FOTO: Kateřina Rumlová

Již v březnu si lidé, kteří bydlí v rodinných domech v centrální části Blanska, vyzvedli asi 400 kontejnerů. Město na pořízení celkem 800 nádob získalo dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Zájemcům žijícím v místních částech putovaly hnědé kontejnery zdarma již v roce 2020. Město jich pro ně s využitím dotace pořídilo rovnou tisícovku.

Dostalo se tak na všechny, kteří se o plastový kontejner na bioodpad přihlásili. V centrální části Blanska proto od května skončí pytlový svoz bioodpadu.

„Od středy 21. dubna budeme od rodinných domů svážet kontejnery na bioodpad, hotovo chceme mít do konce týdne, v pondělí 26. dubna pak dokončíme také pytlový svoz. Lidé nám volají, že jsme na ně zapomněli, když z jejich ulice svezeme odpad z hnědých popelnic a necháme tam plastové pytle. Ty ale sbírá jiná technika, musíme proto vyslat jiné auto a sběr dělat na etapy. Nemůžeme pytle svážet dohromady s bioodpadem z popelnic," vysvětluje zástupce svozové firmy Filip Kubík.

„Důležité je, aby byly pytle i kontejnery umístěny viditelně u kraje silnice. A aby je tam lidé nechali, dokud bioodpad neodvezeme. Někdy svoz trvá déle než pouze jeden den," dodává.  

Hnědé kontejnery se od rodinných domů vyvážejí jednou za čtrnáct dní. Na území vnitřního města vždy ve středu, v místních částech pak ve čtvrtek, k dokončení svozu firma využívá i pátek a někdy také pondělí. Podrobný rozpis termínů je k dispozici na webových stránkách oddělení komunální údržby a pozemků. Tam najdete také elektronický formulář, prostřednictvím kterého se můžete v případě zájmu ještě přihlásit o zbylé nádoby. 

Hnědé kontejnery budou vyváženy i v ulicích, kde právě probíhají rekonstrukce, a to v součinnosti s firmami, které rekonstrukce v ulicích města provádějí. Bude ale nutné, aby si obyvatelé hnědé popelnice označili adresou, aby jim mohly být nádoby vráceny k domu.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení