Nemocnice postupně obnovuje provoz. K normálu se vrací fungování ambulancí, lůžkových oddělení i operativa

27. dubna 2021, ostatní, přečteno: 1895×

O postupný návrat k normálnímu provozu se nyní snaží Nemocnice Blansko. Ta v souvislosti s mimořádnými opatřeními souvisejícími s koronavirem musela z nařízení Ministerstva zdravotnictví utlumit svoji činnost. Řadu měsíců je omezený i rozsah zdravotnické péče, kterou poskytuje. Zdravotníci se museli zaměřit zejména na péči o covidové pacienty, zajištění testování a také očkování proti onemocnění COVID-19. Nyní se omezení postupně rozvolňují.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Museli jsme odkládat operativu a rezignovat na zdravotnické výkony. Z oddělení interny B a intermediální péče a v době nejvyššího vytížení částečně také z oddělení následné péče se staly prostory pro covidové pacienty. Těch jsme měli i více než šest desítek najednou, část z nich na jednotce intenzivní péče a intermediálu. S extrémně náročnou péčí o ně museli pomáhat zdravotníci z jiných provozů, stejně jako s PCR testováním a antigenními testy nebo s očkováním proti COVID-19. To ve svém důsledku omezilo fungování ambulancí,“ popsala ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Nemocnice Blansko pořídila nové ventilátory pro pacienty, kteří potřebují kontinuální podporu dýchání. FOTO: archiv nemocnice

„Teď se snažíme obnovit běžné fungování nemocnice. V provozu už jsou všechny ambulance. Od 12. dubna jsme znovu otevřeli také lůžkové oddělení rehabilitace, jejíž pracovníky jsme museli zapojit do péče o covidové pacienty. Přijímáme už pacienty po akutních operacích pohybového aparátu. Od května chceme také rozšířit operativu na tři dny v týdnu,“ plánuje Vladimíra Danihelková.

V nemocnici dál zůstává oddělení fungující v covidovém režimu, které nahradilo interní oddělení B. Zdravotníci zde nyní pečují o necelé tři desítky pacientů s koronavirem, část je umístěna na oddělení JIP a intermediální péče. Pacienti, kteří potřebují jinou zdravotnickou péči, by se jí ale nyní měli dočkat rychleji.

„Věřili jsme, že k rozvolnění dojde co nejdříve. Covidová omezení totiž s sebou přinesla omezení zdravotnické péče na mnoha úrovních. Obáváme se, že to bohužel bude mít negativní dopady na zdraví některých pacientů. Doufám, že nyní se nám je podaří minimalizovat,“ dodává ředitelka blanenské nemocnice.

Dýchací přístroje za 3,5 milionu korun

Zdravotníci kvůli péči o covidové pacienty museli obnovit a doplnit také přístrojové vybavení. Nemocnice loni pořídila čtveřici přístrojů pro podporu dýchání, letos přístrojů určených pro vysokoprůtokovu kyslíkovou terapii přikoupila dalších pět, celkově za necelý milion korun. Na dalšího 2,5 milionu korun přijde pořízení šesti ventilátorů určených pro pacienty, kteří potřebují kontinuální podporu dýchání. Na jednotce intenzivní péče pomáhají s péčí o pacienty s nejtěžším průběhem onemocnění.

Pacienti znovu otevřeného oddělení rehabilitace mohou využít i novou motodlahu. FOTO: archiv nemocnice

„Zatím jsme pořídili pět nových ventilátorů, dva loni a tři letos Nově máme ventilátory vyšší třídy, které lépe zvládnou extrémní zatížení a nonstop provoz. Zbývá nám obměnit ještě poslední původní přístroj, to plánujeme ještě letos. Kyslíkové přístroje jsou určené zejména pro covidové pacienty, přístroje určené pro podporu dýchání ale využijeme i pro jiné pacienty s postižením plic. Jejich počty narůstají, právě pacienti, kteří prodělali covid, se často potýkají s dlouhodobými problémy s dýcháním a potřebují speciální rehabilitaci pro rozdýchávání. Takových lidí máme nově desítky,“ doplnila Vladimíra Danihelková.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení