Bourání skleníků na Poříčí již začalo

12. května 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 4459×

Bourání skleníků a dalšího zázemí v areálu na ulici Poříčí už začalo. Dělníci teď mají za úkol prostranství u výjezdu z Blanska ve směru na Ráječko do tří měsíců kompletně vyklidit. Na místě bývalého zahradnictví na břehu Svitavy má společnost M. S. Blanenská do léta 2023 vybudovat nové obchodní centrum s prodejnou potravin a dalšími obchody. Součástí stavby budou také parkové úpravy v okolí nebo nový kruhový objezd.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„V úterý 11. května jsme předali staveniště, od středy se skleníky bourají. Postupovat budeme od středu města směrem k budovám bývalého zahradnictví. Samotné skleníky bychom chtěli mít dole do konce května. Do tří měsíců chceme mít k výstavbě připraveno celé území,“ plánuje Bohumil Synek, technický ředitel M. S. Invest, která vlastní společnost M. S. Blanenská.

Dělníci podle něj budou v lokalitě pracovat denně od pondělí do soboty. V areálu už vypomáhá také bourací technika, vznikne zde ale také drtička a třídírna materiálů. Aby se snížil provoz v okolí staveniště, svoz bude probíhat až po dokončení všech bouracích prací.

V areálu na Poříčí začalo bourání skleníků. FOTO: Michal Záboj

„V mezičase čekáme na vyřízení žádosti o stavební povolení, která je podaná. Podané máme také další dvě žádosti na speciální povolení. Souběžně totiž běží silniční řízení, které bude řešit napojení a sjezdy ze stávající komunikace a kruhový objezd, a také vodoprávní řízení, v němž jsou zahrnuty vodovodní a kanalizační sítě a úpravy břehů,“ popsal Synek.

Firma M. S. Blanenská věří, že stavební povolení se jí podaří vyřídit do července. Na bourání by pak měla plynule navázat výstavba nové obchodní zóny. Před vlastní stavbou ale firma musí přeložit ještě páteřní plynovod, vedení elektřiny i další kabeláž.

„Po letech projednávání a vyřizování jsme konečně mohli přejít k realizaci. S bouráním jsme čekali, až budeme mít zpracovanou žádost o stavební povolení. Zatím ale držíme termíny, které se loni nastavily. Doufali jsme sice, že se vše podaří rychleji, bohužel kvůli covidu vše trvá mnohem déle, než jsme čekali. Největším zádrhelem ale bylo, když jsme ještě před covidem kvůli povolení na revitalizaci břehu koryta Svitavy museli až do Bruselu, to vše zpozdilo o dva roky,“ vysvětlil spolumajitel M. S. Blanenská Vladimír Meister.

FOTOGALERIE
Bourání skleníků na Poříčí již začalo. Stavba nového obchodního komplexu má odstarovat v létě
Bourání skleníků na Poříčí již začalo.

Obchodní komplex vyroste v areálu bývalého zahradnictví. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  20

„Samotný projekt obchodního centra zůstává stejný. Zájem prodejců o Blansko je velký, už nyní máme zamluveno zhruba 90 procent prodejních ploch, díky nimž by zákazníci z Blanska měli mít lepší možnost výběru zboží. Teď čekáme hlavně na to, co objevíme v průběhu bourání, zejména jaká bude ekologická zátěž území,“ odhaduje možné komplikace Meister.  

Město s developerem podepsalo smlouvu už v květnu 2015. V ní se firma zavázala proměnit lokalitu v nové obchodní centrum. Postupně se M. S. Blanenská zavázala k vyprojektování lávky pro pěší vedoucí přes řeku Svitavu na Sportovní ostrov nebo k vybudování okružní křižovatky na ulici Poříčí. I díky tomu jí zastupitelé loni v létě už opakovaně schválili posun termínů. Stavební povolení musí být vydané do 31. října letošního roku. Kolaudační rozhodnutí nebo povolení o předčasném užívání pak do 30. června 2023.

„Jsem rád, že se po letech příprav na místě bývalých skleníků konečně začalo něco dít. Je to velice sledované území a ani mně se nelíbilo, že leží dlouho bez využití. Věřím, že nové obchodní centrum zejména zlepší dostupnost služeb pro veřejnost. Oceňuji také to, že investor v průběhu demolice nezatíží provoz postupnou odvážkou a v době, kdy se budou budovat kruhové objezdy a stavět přemostění, nezatíží ještě více dopravu ve městě,“ doplnil starosta Jiří Crha.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení