Do muzea zavítají pověsti z Moravského krasu

7. května 2021, kultura, přečteno: 1228×

Zajímá vás, co se děje v muzeu, když máme pořád zavřeno? Chystáme pro vás výstavy na celý rok. Těšit se můžete třeba na Kreslené pověsti z Moravského krasu. Díky kreslíři Arnoštu Bechrovi z Ráječka ožijí známé pověsti, které zapsala Karla Bufková-Wanklová.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Oprášili jsme knihu pověstí a pohádek Z Ječmínkovy říše a přepsali jsme pro vás pověsti, které by měl každý místní znát. Třeba tu o propasti Macocha nebo o Kateřinské jeskyni, nebude chybět ani pověst o zlém rytíři Vokovi, který pobýval na hradě Holštejně, nebo o Čertově mostě. Arnošt Bechr všechny pověsti doplnil perokresbou a protože se věnuje také kresleným vtipům, odlehčil často smutné konce pověstí i dvěma vtípky. Občas mu připadlo, že některým místům pověsti chybí, tak jim je vymyslel.

Díky kreslíři Arnoštu Bechrovi ožijí známé pověsti z Moravského krasu,. FOTO: archiv muzea

Celkem bude na návštěvníky od 24. června čekat čtrnáct pověstí, aby potěšily nejen dětské oko, ale i ucho. V nestálé době jsme totiž všechny pověsti nechali namluvit, aby děti nemusely jen číst v muzeu, ale mohly si je třeba poslechnout před spaním nebo v autě při cestě z muzea. Celou výstavu budou hlídat malovaní čertíci, trpaslíci a nebude chybět ani Kačenka se zatoulanými ovečkami. Všechny namluvené pověsti budou dostupné na novém podcastu muzea, který jsme spustili 15. dubna. Můžete je poslouchat online nebo si je stáhnout a nechat na později.

Po načtení QR kódu se spustí YouTube videopozvánka na výstavu o pověstech. FOTO: archiv muzea

V dubnu a květnu budou na podcastu rozhovory se šachovými velmistry, poslechnout si můžete Radka Kaloda – velmistra, který žije v Blansku, Jána Markoše – nejlepšího hráče na Slovensku, Davida Navaru, který kraluje šachu v České republice a Vlastíka Chládka – šachového mecenáše. Už se moc těšíme, až se budeme moc setkat na blanenském zámku. Zatím můžete sledovat náš YouTube, Facebook nebo Instagram a aktuální informace přidáváme také na www.muzeum-blanenska.cz. Tak na viděnou a na slyšenou.

Pavlína Komínková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení