Blanenská knihovna nabízí knihy nominované v soutěži Magnesia Litera.

25. května 2021, kultura, přečteno: 1185×

Pro čtenáře Městské knihovny Blansko jsme vybrali malou ochutnávku knih, které jsou v letošním roce nominované na ceny Magnesia Litera. Některé již máme v našem fondu a je možné si je zapůjčit. Přečtěte si naše tipy a zapojte se do hlasování, čas je do konce května.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V kategorii publicistiky jde o poutavou autobiografickou knihu od manželské dvojice Petra a Petry Třešňákových Zvuky probouzení, která čtenáři přibližuje život s autistickou dcerou. Nejedná se o návod, jak s tímto problémem žít. Je to vyprávění o tom, jak vše skutečně probíhalo, a autoři měli potřebu se o to podělit.

Pro milovníky Shakespeara a jeho doby sepsal Martin Hilský nádhernou knihu Shakespearova Anglie. Zaznamenává v ní skoro vše, co se týkalo doby, ve které jeden z nejslavnějších spisovatelů žil. Tato kniha je právem nominována v kategorii jako naučná literatura.

Knihovna čtenářům půjčuje knihy nominované na cenu Magnesia litera. FOTO: archiv knihovny

V kategorii za překladovou literaturu si zaslouží pozornost kniha polské autorky Johany Batorové Chmurdálie. Johana Batorová zaujala již v roce 2016. Její román Pískový vrch, popisující poválečné Polsko z pohledu žen tří různých generací, získal cenu za překladovou literaturu (přeložila Iveta Mikešová). Román Chmurdálie, volně navazující na Pískový vrch (přeložila Michala Benešová), nyní bude jistě chtít na úspěch předchozího románu navázat.

Kompletní přehled nominovaných knih na cenu Magnesia Litera a možnosti hlasování najdete na webu www.magnesia-litera.cz.

Každá udělená cena by měla poukazovat na výjimečnost určitého díla či autora. Nejinak je tomu i při literárních cenách, které by měly potencionálním čtenářům poukázat na zajímavý počin v oblasti literatury.

Udílených literárních cen je v České republice několik (z těch nejznámějších například Česká kniha, Kniha roku, Cena Josefa Škvoreckého či Magnesia Litera). I díky nim se na výsluní české literatury dostala jména jako Alena Mornštajnová (Hana, Tiché roky), Erik Tabery (Opuštěná společnost), Anna Cima (Probudím se na Šibuji), Jiří Hájíček (Dešťová hůl) nebo Marek Švehla (Magor a jeho doba).

Nejsou ovšem jediní, jejichž díla jsou čtivá a mohla by zaujmout větší počet čtenářů. Patří mezi ně například autoři současných detektivních příběhů Jiří Březina a Michal Sýkora, chirurg Tomáš Šebek, který popisuje své zkušenosti ze zahraničních misí či Martin Ryšavý, vyprávějící ve svých knihách o sibiřské společnosti. Mezi spisovatelky se zajímavými příběhy lze zařadit již dříve oceněné autorky Petru Hůlovou, Biancu Bellovou, Petru Soukupovou nebo Radku Denemarkovou.

Tradičně byla cena Magnesia Litera udílena v měsíci dubnu, ale v minulém roce byla kvůli pandemii posunuta na srpen. Hlasování se můžete zúčastnit i vy, a to v kategoriích próza, poezie, knihy pro děti a blog roku. Hlasovat můžete do 1. června.

Letošní 20. ročník proběhne 8. června v přímém přenosu na programu ČT Art. Soutěží v něm třicet titulů v celkem osmi kategoriích.

Lukáš Dlapa

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení