Opravy budovy Zámek 3 začaly. Město jedná s krajem o dotaci

4. května 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 1791×

Město zahájilo rekonstrukci další částí předzámčí, budovy Zámek 3. Finančně ji podpoří také Jihomoravský kraj. Během své návštěvy Blanska to slíbil náměstek jihomoravského hejtmana František Lukl. Stejně jako v případě sousedního objektu Zámek 2, jehož opravy skončily minulý rok, by hejtmanství mělo poskytnout dotaci ve výši několika milionů korun.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Opravy budovy Zámek 3, jejichž součástí je kompletní rekonstrukce včetně výškové úpravy objektu, přijdou zhruba na 12,5 milionu korun bez DPH.

„Po dokončení oprav se do objektu přestěhuje Muzeum Blanenska a Základní umělecká škola Blansko. Obě instituce zřizuje Jihomoravský kraj. I kvůli tomu jsme kraj oslovili s dotazem, zda by se mohl na financování rekonstrukce podílet,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha.

S ohledem na škrty související s koronavirovnou krizí visely nad spolufinancováním kraje velké otazníky. „Aktuálně na tom sice krajský rozpočet není nejlépe, na projekty z oblasti kultury chybí několik desítek milionů korun, současný vývoj financování i kompenzací spojených s koronavirem ale naznačuje, že bychom mohli být v porovnání s předpoklady při tvorbě rozpočtu optimističtí,“ věří náměstek jihomoravského hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch František Lukl.

„Z úrovně kraje rádi podpoříme aktivity, ve kterých se s městem protínáme. Na projekt na rekonstrukci Zámku 3 proto budeme hledat prostředky a já pevně věřím, že se nám je podaří zajistit. O konkrétních částkách bychom se měli bavit v polovině roku, kdy by se mělo rozhodovat o daňových přebytcích,“ prohlásil František Lukl při návštěvě Blanska.

V budově Zámek 3 probíhají demoliční práce. FOTO: Michal Záboj

Práce na rekonstrukci budovy Zámek 3 jsou v plném proudu. Dělníci již odstranili střešní krytinu a krovy a teď probíhá bourání ve vnitřních prostorách. Z objektu zůstalo jen obvodové zdivo.

Budova dostane nový krov a výškově dorovná sousední objekty. S nimi ji nově propojí přímé vchody. Fasáda pak bude ladit s již opravenými stavbami předzámčí i s vlastní budovou zámku.

„Část objektu bude využívat Základní umělecká škola Blansko jako keramické dílny a výtvarné ateliéry. Muzeum Blanenska bude mít v budově nové depozitáře, ze zámku se sem přestěhuje také administrativní zázemí,“ upřesnila vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

FOTOGALERIE
Opravy budovy Zámek 3 začaly. Město jedná s krajem o dotaci
Začala rekonstrukce budovy Zámek 3.

V objektu zůstalo obvodové zdivo.

Celkem fotografií:  16

Odborní pracovníci Muzea Blanenska se už loni nastěhovali také do sousední budovy Zámek 2. Využívají ji pro konzervátorské a restaurátorské dílny a depozitáře. V samotném zámku se tak podařilo uvolnit prostory, které muzeum využije k výstavám a expozicím.

„Pokračuje trend, na kterém jsme se s vedením Muzea Blanenska domluvili již před několika lety – aby byla vlastní budova zámku věnovaná pouze expozicím a provozní prostory, odborná pracoviště i zázemí vedení byly přesunuty do jiných prostor. I z toho důvodu věříme, že prostředky na rekonstrukci další části předzámčí se podaří najít,“ uvedl vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Petr Fedor.

Rekonstrukce budovy Zámek 2 skončila minulý rok v létě. Náklady na opravy objektu dosáhly sedmi milionů korun bez DPH. Tři miliony korun poskytl jako dotaci Jihomoravský kraj.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení