Vítězný projekt participativního rozpočtu vrátí do ulic dřevo ze zámeckého parku

17. května 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 2080×

Zastavit se po cestě z obchodu, odpočinout si ve stínu nebo posvačit, to vše by už za několik týdnů mělo být v centru Blanska snazší než nyní. Díky projektu Lavičky pro oddech i setkávání generací, který vyhrál loňský ročník participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Ve výrobě už je více než třicítka laviček s područkami a vyvýšeným posezem určených nejen pro starší obyvatele města. V těchto dnech se dokončuje také prototyp takzvaného hnízda, autorsky pojatého stolu, lavice a stoliček, které mají posloužit k odpočinku rodině nebo skupině známých.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na projekt, který navrhla blanenská farnost, město vyčlenilo 600 tisíc korun. Za ně se vyrobí hnízda i lavičky a upraví prostranství pro jejich umístění.

Hrubě opracované dřevěné kvádry a krychle nyní vznikají v dílně blanenského sochaře Libora Bartoše. Do ulic se díky nim vrátí dřevo, které je s Blanskem spjato po desetiletí. Sochař totiž využil části stromů, které město muselo loni v létě skácet v zámeckém parku kvůli jejich špatnému zdravotnímu stavu.

Mobiliář vzniká v dílně blanenského sochaře Libora Bartoše. FOTO: Pavla Komárková

„Velká část kmenů byla napadena nejrůznějšími houbami nebo jsou úplně vykotlané a rozpadené. Některé kusy kmenů ale zůstaly zachované a díky částečnému napadení má dřevo krásně prokreslené letokruhy. Těm dává vyniknout jednoduchý tvar,“ popsal Libor Bartoš.

„Původní záměr byl tvarem kostky odkazovat na logo města. Nakonec jsem jednotlivé části hnízda upravil do tvaru krystalu, mírně nepravidelného šestiúhelníku. Je to pokus o výtvarný objekt, který ale budou lidé využívat účelně k posezení,“ vysvětluje umělec.

Ve městě přibude několik hnízd k posezení a setkání podle vítězného projektu participativního rozpočtu. FOTO archiv blanenské farnosti

Prototyp, který právě dokončuje, by se měl brzy objevit na Sportovním ostrově poblíž skateparku. Další hnízda rozšíří možnost posezení v okolí náměstí Republiky, mezi bytovými domy pod hřbitovem, u bowlingu nebo v rekreační oblasti Palava.

„Současně už jsou ve výrobě zadané dřevěné lavičky s vyšším posezem, litinovou konstrukcí a područkami. Vhodné jsou zejména pro starší spoluobčany, využívat je ale může kdokoliv. Objednaných jich máme celkem 37 kusů. Umisťovat je budeme postupně poblíž komunikací, v blízkosti pěších zón i bytových domů na místech, které jsme vytipovali spolu s blanenskou farností,“ uvedla vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková s tím, že součástí instalace bude také úprava prostranství nebo instalace odpadkového koše.

„Konkrétní místa navrhovali lidé všech generací, sami procházeli město a určovali, kde jim lavičky chybí nejvíce,“ připomněl blanenský farář Jiří Kaňa.

Lavičky i hnízda by se v ulicích měly objevit do konce června tak, aby je lidé mohli využívat už v letní sezóně. Pokud zbydou prostředky, město v druhé polovině roku doplní další posezení. Farnost totiž navrhla více než šest desítek lokalit v centrálních částech Blanska i místních částech, kde by místní nové posezení uvítali.   

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení