Blanenský skatepark dostane nové překážky. Modernizace sportoviště bude hotová do konce srpna

7. června 2021, sport, přečteno: 3175×

Návštěvníci blanenského skateparku si budou moci ještě letos vyzkoušet své umění na skateboardech, koloběžkách či kolečkových bruslích při jízdě na nových překážkách. Hojně navštěvovaný areál na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka totiž čeká rozsáhlá modernizace. Do konce prázdnin dostane nový povrch, obmění se také kompletní vybavení sportoviště.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Skatepark funguje na ploše vedle zimního stadionu už zhruba dvacet let. Během té doby si získal spoustu příznivců nejen z Blanska. Čas se ale podepsal také na vybavení sportoviště, to už neodpovídá současným požadavkům.

„Stávající překážky, které jsou umístěné ve skateparku, už nesplňují bezpečnostní normy. Kvůli tomu musí být odstraněny a nahrazeny novými. Skatepark je mezi dětmi a mládeží velmi oblíbený a jsem rád, že se na tuto akci podařily v městském rozpočtu najít potřebné finanční prostředky,“ vysvětlil starosta Jiří Crha.

Starostu Jiřího Crhu seznámil s modernizací skateparku Jiří Svoboda z oddělení investic. FOTO: Michal Záboj

Ve skateparku budou mít návštěvníci k dispozici zcela nové překážky a atrakce. Například takzvaný funbox se sníženou částí a railem, bank to bank s lomenou bednou, street bednou a railem, rozjezdový bank s rádiusem a danger bankem, wallride, bank s rádiusem a pojízdnou plošinou a street-rail.

„Za Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež NZDM v Blansku (PVC Klub) si velmi cením postoje města a jeho zastupitelů, kteří se z vlastní iniciativy rozhodli skatepark renovovat. Původní představa lidí, kteří skatepark využívají, byla taková, že se vybuduje nový skatepark z leštěného betonu. Jeho pořízení by ovšem stálo mnoho milionů korun. V dnešní době, kdy se dají čekat omezené finanční výdaje, je to od města Blanska dobrá zpráva, že na děti a mládež myslí i v nelehkých dobách. Chtěl bych tímto za děti a mládež poděkovat,“ uvedl vedoucí nízkoprahového zařízení Robert Hořava.

Skatepark podle něj využívá v jarních a letních měsících průměrně zhruba osm desítek dětí a dospělých denně, v zimních měsících je to asi třicítka. „Skatepark je dlouhodobě využívaný širokým spektrem příznivců streetových sportů, jako jsou skateboard, bmx, in-line brusle a v současnosti velmi populárních free style koloběžek,“ podotkl Hořava.

Město již vybralo firmu, která nové překážky dodá. Ještě před jejich instalací bude nutné odstranit stávající vybavení a ve skateparku položit nový asfaltový povrch. Kvůli tomu se sportoviště o prázdninách na čas uzavře.

„Před samotnou instalací nových překážek bude zapotřebí provést nejprve přípravu, která bude spočívat v demontáži stávajících překážek, dále ve vyfrézování již dožilého asfaltového povrchu a následně v provedení nového obrusu. Po dobu těchto prací nebude samozřejmě možné skatepark využívat,“ upřesnil Jiří Svoboda z oddělení investic.

Modernizace skateparku začne v červenci. Sportoviště s novým povrchem a překážkami se pak znovu otevře nejpozději 1. září. Práce na rekonstrukci povrchu včetně překážek přijdou na asi 2 miliony korun bez DPH.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení