Díky výzvě Do práce na kole ušli a ujeli téměř osm tisíc kilometrů

2. června 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 1549×

Téměř výlučně pěšky, na kole či koloběžce se po celý květen dopravovala do práce více než třicítka zaměstnanců města. Městský úřad se totiž coby zaměstnavatel premiérově zapojil do celostátní výzvy Do práce na kole. Jejím cílem je zklidnit dopravu v centru měst a lépe chránit životní prostředí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Celkem 34 zaměstnanců města si po celý květen vedlo pomocí aplikace či webových formulářů evidenci jízd, které absolvovali bezmotorově. Většina účastníků výzvy, kteří se rozdělili do devíti soutěžních týmů, chodila denně pěšky do práce i z práce. Řada z nich přidala i odpolední vycházky či projížďky tak, aby absolvovala každý den včetně víkendů minimálně dvě trasy delší 1,5 kilometru bezmotorovým způsobem. Jen ty se totiž do součtu započítávaly.

„Nečekali jsme, že zájem bude takový. Ani že všichni vydrží až do konce. Naši zaměstnanci v květnu ušli nebo ujeli dohromady celkem 7939 kilometrů, tedy zhruba stejnou vzdálenost jako z Blanska do Atlanty v USA, což je opravdu úctyhodný výkon,“ uvedl tajemník městského úřadu Josef Kupčík.

Do práce na kole, pěšky či na koloběžce se celý květen dopravovaly více než tři desítky zaměstnanců města. FOTO: Michal Záboj

Kvůli koronavirovým omezením a tomu, aby se mohli zapojit také lidé na home office, letos organizátoři celorepublikové výzvy započítávali i záznamy výletů nebo odpolední procházky na nákup či se psem. Městští rekordmani tak díky tomu v květnu zdolali i více než tisícovku kilometrů coby jednotlivci.

„Do práce to nemám daleko, využil jsem proto hlavně možnost započítávat do jízd i cesty absolvované v odpoledních hodinách a o víkendu. Díky tomu jsem za květen většinou po Blanensku a širším okolí absolvoval přes 1450 kilometrů,“ potvrzuje nejvytrvalejší jezdec za město Radim Bláha.

„Jízdou na kole trávím spoustu času celoročně. Nebyla to proto velká změna. Vyrazit ven se dá, i když počasí někdy moc nepřeje, pár kapek člověk snese, když dělá, co ho baví,“ popisuje Simona Musilová, nejvýkonnější ženská účastnice, která na kole zdolala přes 1313 kilometrů.

Během května mohli všichni zapojení využívat nejrůznější výhody, slevy v cykloobchodech i restauracích a kavárnách, možnosti vypůjčení koloběžek a elektrických kol, levnější cykloservis a podobně.

Do výzvy se letos v celé zemi zapojilo přes 22 tisíc účastníků, což je nejvyšší číslo ze všech dosavadních 11 ročníků soutěže. Celkové součty zdolaných kilometrů zatím organizátoři nezveřejnili, ve dvou třetinách soutěže ale zapojení bezmotoroví chodci a jezdci urazili dohromady přes tři miliony kilometrů. Organizátoři věří, že bezmotorově se účastníci budou pohybovat i po skončení soutěže. Průběžné výzvy chystají i během roku.

„Kolo určitě využiji i nyní. Jezdím na něm celkem pravidelně, ale přiznám se, že tolik kilometrů jako v květnu bych bez této výzvy za jeden měsíc určitě neujel. Stálo to za to, mám díky tomu spoustu zážitků, zajel jsem si do Litomyšle, Moravské Třebové nebo Lanškrouna, nejdelší výlet měřil přes dvě stě kilometrů,“ doplnil Marek Štefan, další z trojice, která pokořila tisícovku kilometrů.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení