Do centra Blanska přivezli novou kavárnu. Osadil ji stotunový jeřáb

14. června 2021, tiskové zprávy, přečteno: 2717×

Skelet nové kavárny, která má doplnit takzvané Poduklí v centru města, dnes doputoval do Blanska. Z výrobny v Doksech u Máchova jezera zamířila modulová stavba od firmy Cubespace na jih Moravy už v pátek. Na prostranství po bývalém hotelu Dukla na náměstí Republiky ji v pondělí ráno osadil stotunový jeřáb.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vlastní osazení téměř 18,5 metru dlouhé a necelé čtyři metry široké ocelové konstrukce trvalo přes dvě hodiny. Skelet přivezly tahače rozdělený na dvě zhruba osmitunové části, které se musely osazovat postupně.

Modul kavárny bylo nutné přesně usadit. FOTO: Michal Záboj

„Pro naši firmu byla výroba kavárny pro Blansko opravdu zajímavá, jednalo se totiž o atypické moduly vysoké 3,5 metru a široké přes 3,7 metru, každý je dlouhý přes devět metrů. Standardně přitom pracujeme s moduly o rozměrech 2,5 × 6 metrů. Speciální tak byla výroba i doprava,“ popsal David Berka z firmy Cubespace.

Práce související s osazením modulů zabraly celé pondělní dopoledne. Skelet teď budou dělníci dokončovat na místě. Na finální vzhled kavárny, která vznikne podle architektonického návrhu architektů Rastislava Lukáče a Michala Stejskala, si místní budou muset ještě pár týdnů počkat.

„Na řadě jsou nyní další přípravné práce na skeletu, které si vyžádají stavbu lešení a opláštění celé stavby tak, aby v jejím okolí nedošlo ke zranění. Snažíme se, aby práce neomezily využití Poduklí ani přilehlých chodníků a komunikací a byla zajištěna bezpečnost všech v okolí. Příprava vnitřních prostor proto přijde na řadu až po dokončení lešenářských prací a demontáži lešení,“ uvedla vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

FOTOGALERIE
Do centra Blanska přivezli novou kavárnu. Osadil ji stotunový jeřáb

Do centra Blanska přivezli novou kavárnu. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  21

Kavárna, která nabídne také posezení na přilehlé terase, by podle ní měla zahájit provoz o letních prázdninách, byť o něco později, než se původně doufalo. „Mimo všechny předpoklady se prodloužily přípravné práce, které musely předcházet vlastnímu osazení kavárny. Po odkrytí fólií v místě určeném pro kavárnu jsme zjistili, že je ještě před dovezením modulů nezbytná oprava stropní konstrukce. Proto došlo k posunu termínu osazení kavárny a dojde také k posunu zahájení provozu,“ upřesnila Petra Skotáková.

První návštěvníky by nový provozovatel kavárny, firma CoCo Café, měl přivítat na začátku srpna. „Zatím čekáme na to, až bude vše stavebně dokončeno. Poté začneme zařizovat vnitřní prostory a navážet další vybavení kavárny, od nábytku, vybavení baru až po naskladnění surovin. Počítáme se zahájením provozu, co nejdříve to půjde,“ popsala majitelka CoCo Café Radka Smíšková.  

Město se do té doby bude snažit zajistit také úpravu okolního prostranství, u vodního prvku chce nahradit stávající kačírek novým pryžovým povrchem, v plánu jsou vysprávky a zhutnění mlatových povrchů, revitalizace zeleně nebo nátěry mobiliáře.

„Prostranství Poduklí v samotném centru města si podobné úpravy určitě zaslouží. Lidé sem chodí denně, adekvátní zázemí zde ale chybí. Věříme, že kavárna pomůže oživit centrum Blanska a zázemí s občerstvením a toaletami ocení nejen návštěvníci kulturních akcí, které zde po rozvolnění připravují nejrůznější organizátoři. Celé léto bude Poduklí hostit letní kino, chystají se zde koncerty ale také další akce, jako je kuličkiáda a podobně," uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Právě město je zadavatelem kavárny, modulová stavba a přípravné práce včetně úprav okolního prostranství kavárny přijdou městskou kasu zhruba na 6,6 milionu korun. 

Na osazení kavárny nyní navážou i finální práce na pokládce nového povrchu na průtahu městem. Hermeticky uzavřen kvůli tomu bude od 15. do 18. června průjezd náměstím Svobody i náměstím Republiky pro veškerou dopravu, pozor budou muset dávat také pěší. Těm budou vymezeny trasy pro bezpečné přecházení komunikace. Pokud to počasí dovolí, osobní automobily by se měly do centra dostat už od soboty 19. června, o téměř dva týdny dříve, než se plánovalo. Spoje MHD by měly centrem města začít jezdit opět v pondělí 21. června.   

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení