Postavili město z malovaných kamínků. Teď chystají první blanenskou ZOO

18. června 2021, ostatní, přečteno: 2234×

Měl to být jen tip na netradiční zpestření covidových měsíců. Z komorní akce pro pár rodin se ale vyklubala zajímavá aktivita pro desítky malých i velkých „kamínkářů“ – lidí, kteří malují nejrůznější motivy na větší či menší oblázky a jiné kameny a pak je zanechávají na rozličných místech ve městě i v přírodě. Z malovaných kamínků v Blansku před časem postavili Kamínkov. A nakreslené dominanty města poté vydražili v on-line aukci. Výtěžek putoval neziskovým organizacím starajícím se o nevidomé, lidi s mentálním znevýhodněním i zvířata. O prázdninách Blansko získá dokonce zoologickou zahradu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kamínkování propadly nejen rodiny s dětmi po celé zemi. Malovanou památku nalezenou při cestě do školy nebo na výletě nosí lidé na nová místa. Kamínky nejen děti přesunují po městě, vozí je ale také napříč republikou, aby je v desítky kilometrů vzdálené lokalitě našel další kamínkář.

„Před nějakou dobou jsem v Blansku narazila na svůj první kamínek. Přihlásila jsem se proto do celorepublikové facebookové skupiny Kamínky, kde lidé pomoci sdílení fotografie kamínku, na kterém je vždy i PSČ místa jeho vzniku, sledují, kam až jejich výtvor doputoval. Hodně lidí tam psalo, že jsou jejich děti zklamané, protože nemůžou žádné kamínky najít. Namalovala jsem proto několik kamínků pro lidi z Blanska, vyfotila je na Facebook a napsala ke každému básničku, v ní byla nápověda, kde je kamínek schovaný. Byla to mikroakce pro pár lidí z Blanska, aby měly děti radost, že nějaký kamínek našly,” popisuje zakladatelka blanenské skupiny Šutříkování Pavlína Hanáková.

Někteří malované kameny pouze hledají a přesunují, jiní si je ponechávají jako suvenýr z výletu. Další propadli jejich tvorbě a produkují i desítky uměleckých miniatur týdně.

„V Blansku se moje výzvy s hledáním kamínků s nápovědou ujaly, v jiných koutek republiky to ale moc nefungovalo a pro mnohé mimoblanenské to bylo hodně demotivující. Proto jsem založila vlastní skupinu pro místní a průběžně jsme v době covidu vyhlašovali nejrůznější turistické pochodové akce, kde účastníci na konci našli truhlu s kameny. Každý, kdo se chtěl zapojit, dostal startovní čas, aby se v době protiepidemických omezení nepotkávaly různé rodiny," vysvětluje Pavlína Hanáková, co předcházelo veřejné aukci malovaných kamenů.

„Před časem jsme se rozhodli, že o sobě dáme vědět i veřejnosti a namalujeme vlastní město nazvané Kamínkov," dodává.

V květnu pak příznivci malovaných kamenů na trase s osmi stanovišti ve městě schovali na 150 kamínků s výjevy z Blanska. Na cestu, která vedla z Dělnického domu přes Ježkův most a sochu Rudoarmějce do Růžové uličky, zámeckého parku nebo Dolní Palavy každý vyrážel se svými výtvory. Po trase pak hledal nové kamínky, ty své zde zanechával pro další výletníky. V cíli, u Domu s pečovatelskou službou na ulici 9. května, pak účastníci akce z nalezených malovaných oblázků symbolicky vytvářeli město – Kamínkov. 

„Kamínky jsme vyfotili a sdíleli na facebookové skupině Blanenšťáci. Poprosili jsme všechny, aby kamínky nechali týden na místě s tím, že poté si mohou některý odnést domů. Většina jich k našemu překvapení skutečně na místě zůstala celý týden. Jeden z šestice největších kamenů, které zachycovaly dominanty Blanska, ale den před ukončením akce zmizel. To byl pro nás impuls, věděli jsme, že se budou asi líbit, napadlo nás proto, že je vydražíme pro dobročinné účely. Vymysleli jsme projekt aukce, jejíž výtěžek půjde některé z neziskových organizací,” vysvětluje organizátorka aukce Lenka Palatková.

Díky skupině Šutříkování a nápadu s aukcí se nakonec podařilo získat celkem 18 200 korun pro potřebné. „Nejsou to žádné horentní částky, ale byl v tom dobrý záměr. A neziskovým organizacím, kterým šla podpora, to třeba pomůže se zviditelnit. Lidé se o nich dozvěděli, že tu jsou, co dělají nebo co potřebují. Na aukci se tak může nabalit další pomoc,” vysvětluje autorka perokreseb Ilona Vildová, která se do kamínkování zapojila díky vnučkám.

Inspiraci pro perokresby tuší a perem na břidlici čerpala absolventka Střední uměleckoprůmyslové školy v Brně v nejrůznějších brožurách, které vydává město, informační kancelář nebo knihovna. V aukci se tak licitovalo například o vyobrazení Klamovy hutě, dřevěného kostelíku nebo zámečku postaveného ve stylu Miramare.

Výtěžek z první a také z poslední aukce putoval na novou střechu pro Domov Olga, kde se starají o lidi s mentálním znevýhodněním. Finanční podporu získal také Bílý klíč porozumění, který v Blansku sdružuje nevidomé, příspěvek z aukce putoval i pro lesní klub Kudlibabka, který shání peníze na novou jurtu, nebo hospic pro umírající pejsky v Bukovince.

„Za každou dražbou byl nějaký příběh. Zjišťovala jsem, proč se lidé do aukce zapojovali, jestli chtěli jen nějak pomoci, nebo co byl ten hlavní impuls. Vesměs je k tomu vedlo i to, že měli vztah přímo k místu nebo budově namalované na kameni. Jedna dražitelka třeba kámen vydražila za 1200 korun, poslala ale rovnou tři tisíce. Největší překvapení ale přišlo až na závěr. Měla jsem takové tušení, že se něco semele. Když se ale vyobrazení radnice vydražilo v poslední minutě aukce za 10 tisíc korun, to jsem nečekala,” popisuje Lenka Palatková.

Právě největší dražený kámen znázorňující blanenskou radnici pak autorka kamínku spolu s organizátorkou aukce tento týden slavnostně předaly výherci aukce starostovi Blanska Jiřímu Crhovi přímo v Domově Olga. Peníze domov využije na opravu střechy, kterou plánuje na letošní podzim. Oprava přijde na více než jeden milion korun.

„Jsme moc rádi za tuto akci, pro nás to znamenalo zviditelnění, za ten nápad moc děkujeme. Dojalo nás, když první kámen v aukci vydražil za 1900 Kč náš pravidelný podporovatel pan Aleš Klíma, který má rodinu a dvě malé děti. Pak jsem viděla těch 10 tisíc od pana starosty. Navíc jsme se dozvěděli, že rada schválila další příspěvek města na opravu střechy ve výši 150 tisíc korun. Věřím, že to potvrdí i zastupitelé. To nám pomůže opravdu moc, ještě nemáme pohromadě celou částku a stavební materiály teď pořád zdražují,” popisuje ředitelka Domova Olga Jana Kratochvílová.

Ukončením aukce a předáním posledního draženého kamene ale nic nekončí. Členové facebookové skupiny Šutříkování už připravují velkou prázdninovou akci „ZOO Blansko“. Blansko by díky ní mělo získat svou první zoologickou zahradu, prozatím malovanou. V okolí města při ní chtějí organizátoři schovat na čtyři stovky kamínků.

„Zjistili jsme, že utekla zvířata ze zoologických zahrad po celé republice. Všechna se podle našich zpráv ukryla v Moravském krasu. Chystáme proto akci pro veřejnost, která nám snad pomůže je najít. Po vyluštění šifer najdou polohu 12 nápověd, každá bude obsahovat GPS souřadnici místa v okolí Blanska, kde budou ukryty kamínky s vyobrazením uprchlých zvířátek. I ty chceme umístit na jedno místo, aby Blansko mělo své zoo,“ popisuje Pavlína Hanáková plány na 8. srpna 2021.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení