Pro psy z útulku lidé darovali krmivo za tisíce. Přesto se vybrala jen polovina obvyklého množství

5. června 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 1735×

Dar od zákazníků blanenského supermarketu Billa opět zpestří jídelníček psů v blanenském útulku. V již tradiční sbírce lidé věnovali 17 krabic plných psích konzerv, granulí a pamlsků. Darované krmivo si od supermarketu převzala vedoucí útulku a zástupci města, které útulek provozuje. Změny způsobené koronavirovou pandemií měly ale vliv i na tuto sbírku. Oproti předchozím ročníkům se krmiva vysbíralo téměř o polovinu méně.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Obecně se dá říci, že se úplně změnilo nákupní chování zákazníků. Lidé chodí nakupovat méně často, zato ve větších objemech,“ vysvětluje vedoucí blanenské prodejny Billa Libor Vašín. „Zákazníci tak nějaký ten pamlsek nebo konzervu pro psy nepřidají ke svému nákupu tak často, namísto dvakrát, třikrát týdně, přijdou pro velký nákup třeba jednou za týden či 14 dní, proto je darovaný objem krmiva nižší. I když to, co lidé do útulku darují, zůstává stejné."

Dárci do sběrného koše nejčastěji přidávají masové konzervy, paštiky pro psy, občas také granule, výjimkou nejsou ani psí pamlsky – dentální tyčinky, kostičky a podobně.

„My v útulku nejvíce využijeme pamlsky a konzervy, protože granule máme z velké části zajištěné od našich sponzorů. Skladba darů ze supermarketu Billa je pro nás v tomhle ohledu tedy ideální. Je to doplněk, který využíváme v každodenní práci s pejsky. Pamlsky dáváme psům jako odměnu a konzervy jim rozdělujeme hlavně proto, abychom je naučili se vracet večer zpět do kotců,“ popisuje vedoucí blanenského útulku pro psy Jarmila Jurová.

Provoz městského útulku zajišťují Služby Blansko zejména díky každoroční dotaci od města Blanska. „Darované krmivo je pro nás jako pro provozovatele útulku zásadní. Nemusíme si pak množství krmiva kupovat sami a za ušetřené prostředky lze modernizovat útulek, dělat opravy a věnovat se dalším činnostem,“ vysvětluje ředitel Služeb Blansko Zdeněk Grünwald.

Veřejnost může útulek podporovat celoročně

Změny ale nedoznalo pouze nákupní chování zákazníků, pandemie má zásadní vliv také na dění v psím útulku. „Máme obrovský zájem o psy. Lidé stále volají a chtějí malé rasy, mladé pejsky nebo štěňátka. Do útulku se ale dostávají naopak pejsci staří, nemocní, pejsci s nároky na veterinární ošetření nebo špatně zvladatelní jedinci,“ popisuje Jurová. I takoví psi mohou najít nového majitele, ale je s tím spojeno větší množství práce a zvýšené náklady. Trvá to také delší dobu, než je pes připraven k odběru. Aktuálně jsou v městském útulku čtyři psi.

Kromě sbírky krmiva v Bille mohou lidé útulek podpořit zakoupením známky s populární knižní a filmovou postavou, psem Gumpem. Zájemci si mohou přívěšek zakoupit za 100 korun přímo v útulku. Celá částka pak jde přímo na podporu zařízení. Pro ty, kteří chtějí útulek podpořit dalšími dary, je nelepší krmivo nebo hračky zakoupit a přinést až po domluvě se zaměstnanci zařízení, nejvíce potřebné jsou totiž léky a zdravotní doplňky včetně speciální stravy pro psy na dietě.

Při dohledávání zatoulaných psů pomohou registrované čipy

Noví obyvatelé se do útulku dostávají různými cestami – od majitelů, kteří se o ně už nemohou či nezvládají starat, případně poté, co jejich páníčci zemřou. Zatoulané či nalezené psy do útulku pravidelně vozí také strážníci městské policie, kteří ve městě zajišťují odchytovou službu. Jejich práci výrazně usnadní, pokud si majitelé své čtyřnohé svěřence očipují.

„Za letošní rok nebyla očipovaná zhruba polovina psů, které městská policie odchytila. Čipování je přitom podle veterinárního zákona povinné. Řada majitelů také neví, že nestačí pejska jen očipovat, čip je poté nutné ještě zaregistrovat. Bez registrace totiž nelze zatoulaného čtyřnohého miláčka dohledat,“ upozorňuje Jurová.

O tom, zda bude čip psa zapsán v některém z registrů, rozhoduje až po aplikaci čipu právě sám majitel psa. Ten po aplikaci čipu dostává od veterináře kód, který může přihlásit do některého z registrů. Většinu z nich propojuje web Komu patřím, kde si majitel může ověřit, zda je kód jeho čtyřnohého kamaráda v některém z registrů už zanesený.