Průtah centrem města je opět průjezdný. Práce skončily dříve

19. června 2021, tiskové zprávy, přečteno: 2317×

Dopravní uzavírka, kvůli které nemohli od března využívat motoristé průjezd náměstím Svobody a náměstím Republiky, skončila. V sobotu 19. června ráno průjezd centrem symbolicky otevřeli zástupci vedení města a Svazku vodovodů a kanalizací, kteří byli investory akce. Dopravu v centru omezila na více než tři měsíce rekonstrukce téměř stoletého vodovodu a kanalizace a kompletní oprava vozovky. Společný projekt města a Svazku za celkem 18 milionů korun se podařilo dokončit o 11 dní dříve, než se původně plánovalo. MHD zde začne jezdit od úterý 22. června.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Na průtahu centrem města se prováděla rekonstrukce kanalizace a vodovodního řadu včetně přípojek. Vodovod je zde z roku 1935, oprava už proto byla skutečně potřebná. Pokud by se nyní neprovedla, určitě by se k ní muselo přistoupit v průběhu nejdéle dvou či tří let. I po odkrytí povrchu se ukázalo, že potrubí zde bylo opravdu zastaralé,” popsal předseda Svazku vodovodů a kanalizací a současně blanenský místostarosta Ivo Polák.

Opravy inženýrských sítí zajistila pro Svazek vodovodů a kanalizací firma IMOS. Město poté prostřednictvím firmy Deas zajistilo opravu vozovky v celé délce od kruhového objezdu na Bezručově ulici až po spojnici mezi náměstím Republiky a Wanklovým náměstím.

„Rekonstrukce byla hodně náročná pro všechny, zejména pro řidiče a také pro podnikatele, kteří mají své provozovny v centru města. Vodovod i kanalizace ale byly opravdu ve špatném stavu. Navíc se v průběhu oprav objevily také problémy s propadlou dešťovou kanalizací, které navýšily cenu oprav a ohrozily původně stanovený termín prací do konce června. Jsem rád, že se nakonec vše podařilo dokončit nejen v termínu, ale dokonce o několik dní dříve,” uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Průjezd centrem města v sobotu po sedmé hodině ráno symbolicky otevřeli zástupci vedení města, Svazku vodovodů a kanalizace i zhotovitele.

„Zajišťovali jsme rekonstrukci krytu vozovky, výměnu obrubníků a přídlažby. Náročné bylo sladit vše s ostatními subjekty, jak zhotoviteli, tak zadavateli tak, abychom splnili poměrně šibeničně nastavený termín. Hned v úvodu jsme se dostali do skluzu kvůli neplánované rekonstrukcí dešťové kanalizace. Čekali jsme na dokončení jednotlivých etap a staveniště si postupně předávali,” popsal ředitel firmy Deas Boskovice Libor Filip.

Rekonstrukce vodovodu a kanalizace přišla na necelých devět milionů korun. Práce na opravě povrchů vozovek a neplánovaná oprava zborcené dešťové kanalizace přišly také zhruba na devět milionů korun. 

Do konce června se ještě bude pracovat na úpravě parkovacích stání na náměstí Svobody. Nad rámec původních plánů zde dojde také k celkové opravě chodníků, průjezd centrem to ale neomezí. Spoje MHD se na náměstí Svobody a náměstí Republiky vrátí od úterý 22. června.

„Chtěl bych moc všem poděkovat, firmám za dobře a rychle odvedenou práci a všem obyvatelům za trpělivost," dodal starosta.

Na náměstí Republiky v části mimo průtah se nyní ještě pracuje na opravě zborcené kanalizace. Havarijní stav by se mělo podařit opravit v průběhu příštího týdne.

Opravy vodovodu a kanalizace se letos v létě dočkají také obyvatelé ulice Sadova a lidé žijící na ulici 9. května. Zde budou práce probíhat pouze s částečnou uzavírkou komunikace, větší dopravní omezení to nezpůsobí.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení