Blanenští strážníci teď mohou zachraňovat lidské životy i díky novému defibrilátoru

3. července 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 1775×

Strážníci Městské policie Blansko mají od pátku ve výjezdovém vozidle automatizovaný externí defibrilátor, který dokáže pomoci lidem se zástavou srdce. Na pořízení přístroje v hodnotě 60 tisíc korun přispěl držitel Ceny města Blanska kardiochirurg Petr Němec. Věnoval finanční dar 20 tisíc korun, který je s udělením ocenění spojený. Zbylých 40 tisíc korun na zakoupení defibrilátoru pochází z rozpočtu městské policie.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Chtěl jsem městu v nějaké formě peníze za Cenu města Blanska vrátit. Pracuji ve zdravotnictví a napadalo mne, že by to mělo mít něco společného právě s tímto oborem. Domluvilo se tedy, že finance poslouží na nákup defibrilátoru pro městskou policii,“ vysvětlil Petr Němec, který působí jako ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno.

Strážníci mohou používat automatizovaný externí defibrilátor. FOTO: Michal Záboj

Defibrilátor mají blanenští strážníci k dispozici ve výjezdovém vozidle. Přístroj tak bude čtyřiadvacet hodin denně připravený v případě potřeby zachraňovat lidské životy.

„Strážníci jsou mnohdy na místo voláni jako první, ještě dřív než záchranka nebo hasiči. Občané si často myslí, že člověk, který zkolabuje, tak je pod vlivem alkoholu, ale v mnoha případech se stává, že se jedná o kolaps z důvodu zástavy srdce. Právě tehdy může defibrilátor zachránit lidský život,“ uvedl ředitel Městské policie Blansko Martin Lepka s tím, že všichni strážníci již absolvovali odborné školení, na kterém se naučili přístroj používat.

Předání automatizovaného externího defibrilátoru, zleva starosta Blanska Jiří Crha, ředitel Městské policie Blansko Martin Lepka, kardiochirurg a držitel Ceny Města Blanska Petr Němec. FOTO: Michal Záboj

Podle statistik ročně zemře na zástavu srdce 35 tisíc lidí. Až 85 procent z nich by se přitom dalo zachránit díky dostupnosti automatizovaného externího defibrilátoru. Přístroj kromě zdravotníků mají ve výbavě také hasiči a policisté.

„Velice si vážíme toho, že Petr Němec, který obdržel Cenu města Blanska, věnoval finanční obnos s cenou spojený na zakoupení defibrilátoru pro městskou policii. O pořízení přístroje jsme vážně uvažovali již dříve a spolu s darem se vše urychlilo,“ podotkl starosta Jiří Crha.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení