Knihovna pořádá výlety, přednášky i tradiční čítárnu v aquaparku

4. července 2021, kultura, přečteno: 1115×

Letos bude knihovna otevřená po celé letní prázdniny. Nachystali jsme také několik akcí a výletů pro děti, budeme pokračovat v přednáškách Sousedské univerzity, nabídneme vám koupi vyřazených knih za pár korun a na koupališti si budete moci přečíst nějakou tu romantiku nebo časopis. Tak jen pevně doufáme, že se podaří vše uskutečnit a různá omezení a opatření budou co nejdříve zrušena.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Letní dobrodružství s Krasíkem

V období letních prázdnin připravuje knihovna pro děti jednodenní výlety po Blanensku. Cestování s knihovníky je vždy příslibem dobrodružství, jak už je známo z filmů o Flynnu Carsenovi nebo z filmové série Mumie.

Ve spolupráci s MAS Moravský kras navštívíme čtyři místa v Pohádkovém království, kde projdeme stezky s úkoly. Nejdříve vyrazíme do Sloupu kolem Čertova kamene (14. července), další týden do Rudice a do jejích tajemných vod (21. července). V srpnu se chystáme na hrad do Boskovic (11. srpna) a nakonec do Křtin za Perlou Moravy (18. srpna).

Děti mohou do knihovny přicházet již od 7:30 hodin a jejich vyzvednutí v knihovně je možné do 16:00 hodin nebo dle dohody. Přepravovat se budeme hromadnou dopravou. Délka pěší trasy je většinou 5 kilometrů. Svačinu si děti berou s sebou z domova, takže budeme celý den v přírodě a užívat si léto.

Výlety jsou připraveny tak, aby jejich cena byla co nejnižší a dostupná všem. Rodiče dětí hradí pouze cestu, připraví jídlo na celý den a dle uvážení mohou přidat kapesné. Jen do Boskovic bude případně placené vstupné na hrad dle možností zúčastněných. Přihlašování na výlety je možné v knihovně, kde vám také rádi sdělíme více informací.

Létopročet 2021

Pojďte se s námi pročíst létem. Čtyři prázdninové pondělky věnujeme čtyřem příběhům. Vždy v devět hodin dopoledne přečteme a promítneme jednu dětskou bohatě ilustrovanou knihu a poté vás pozveme na výtvarnou dílničku.

A na jaká místa se s námi podíváte? 12. července zjistíme, Kdo roste v parku, 26. července nás Kvak a Žbluňk vezmou k vodě, 9. srpna zavítáme na Karneval v ZOO a 23. srpna objevíme, že přímo V knihovně je lev. Akce se bude konat v kulturní místnosti knihovny. Děkujeme vám, že budete dodržovat aktuálně platná epidemiologická opatření.

Pokračování Sousedské univerzity

Letošní rok a všechna jeho omezení nebyl zrovna nejpřívětivější pro pořádání přednášek. Běžně máme naplánováno 10 přednášek, ale letos se nám podařily uskutečnit pouze tři. Proto jsme se rozhodli, že po rozvolnění budou přednášky častěji a zcela výjimečně v nich budeme pokračovat i během letních prázdnin, kdy uskutečníme další dvě a poslední ještě začátkem září.

O prázdninách proběhnou v pátek 16. července (Milan Koudelka, Zdeněk Brachtl: Hrady, hrádky a tvrze na Blanensku) a 30. července (Jan Hollan: Klimatická krize a nejen ta) vždy v 17:30 v blanenském kině. A opět budou přístupné i pro nezapsané zájemce. Podrobné informace najdete v přehledu akcí.

Ještě doplníme, že již intenzivně chystáme další ročník, do kterého bude možné se již brzy začít přihlašovat. A že je se na co těšit.

Letní čítárna v akvaparku

Pražící slunce a teploty atakující třicetistupňovou hranici. K tomu už chybí jen příjemné osvěžení někde u vody. Ale ještě na jednu věc bychom mále zapomněli. Na něco příjemného a pohodového ke čtení. Nebojte, i letos pro všechny návštěvníky blanenského akvaparku chystáme naši letní čítárnu. S heslem „Půjč si čtivo a zase ho vrať, nebo nám tu nechej jiné“ si můžete volně a dle svého uvážení půjčovat časopisy a brožurky lehkého oddychového čtení v našem improvizovaném stánku. Stejně jako loni kousek od vchodu do areálu a opět zcela zdarma. Bohatý výběr pro děti i dospělé.

Výprodej knih a časopisů

I o prázdninách, konkrétně 10. a 17. srpna od 8:00 do 13:00 hodin, proběhnou výprodeje vyřazených knih a časopisů. Stále bude z čeho vybírat a kdo by nechtěl čekat až do srpna, může v otevírací době knihovny navštívit oddělení pro dospělé ve 3. patře, kde výprodej probíhá celoročně.

Lukáš Dlapa

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení