O prázdninách ve městě začne několik dopravních staveb

6. července 2021, tiskové zprávy, přečteno: 3501×

V Blansku se letos podařilo posunout do fáze realizace celou sérii dopravních staveb. V sobotu 19. června se podařilo otevřít průjezd po hlavním tahu centrem města. Na něm na více než tři měsíce řidiče vystřídali dělníci. Zajistit bylo nutné rekonstrukci téměř stoletého vodovodu a kanalizace včetně domovních přípojek.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Společný projekt města a Svazku se podařilo dokončit o 11 dní dříve, než se původně plánovalo. I díky dokončení oprav na průtahu centrem bude možné o prázdninách zahájit další dopravní stavby, u některých totiž povedou objízdné trasy právě středem města.

Rekonstrukce se dočká Dvorská ulice. Tam se již podařilo vysoutěžit zhotovitele, práce začnou od 12. července, potrvají zhruba dva týdny. Komunikace bude ale neprůjezdná v kratším termínu, záviset to bude mimo jiné na počasí.

Dvorská ulici dostane nový povrch od galerie k základní škole. FOTO: Michal Záboj

„Opravy se dočká úsek od hranice autobusové zastávky u Městského klubu důchodců a po křižovatku pod ZŠ a MŠ Dvorská. Původně jsme plánovali možnost větší opravy včetně úprav vjezdu do zámeckého parku, řešení zeleně i chodníků. Ukázalo se ale, v horizontu pěti až osmi let zde bude třeba provést kompletní rekonstrukci sítí. Proto jsme zvolili pouze opravu povrchu vozovky. Výměna horní obrusné vrstvy by měla přijít zhruba na 1,9 milionu korun včetně DPH,“ popsal starosta Blanska Jiří Crha.

Kromě kruhového objezdu u Penny marketu, který se začne stavět 12. července, bude o prázdninách zahájena také výstavba okružní křižovatky u Sportovního ostrova Ludvíka Daňka na křížení ulic Mlýnská a Poříčí. „K zahájení prací by mělo dojít na přelomu července a srpna. Hotovo bude do konce listopadu. Objízdné trasy povedou přes centrum města,“ popsal blanenský místostarosta Ivo Polák.

Na křižovatce ulic Poříčí-Mlýnská začne stavba kruhového objezdu. FOTO: Michal Záboj

Do další fáze se posune také už v lednu zahájená rekonstrukce inženýrských sítí v Brněnské ulici. Společný projekt Svazku vodovodů a kanalizací, města a Jihomoravského kraje nyní pokročil do třetí etapy. Ta je spojená s úplnou uzavírkou části silnice III/37937. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci kanalizace, vodovodu i plynovodu řidiči neprojedou od křižovatky s ulicí Luční až po budovu Synthonu a dále ze Starého Blanska na Olešnou a Hořice. Obousměrná objízdná trasa pro všechna vozidla včetně autobusů vede přes Šebrov-Svatou Kateřinu.

„Hotová už je nová kanalizace, vodovod i plynovod a domovní přípojky v části ulice Brněnská. V úseku pod Synthonem ovšem přípojky vedou napříč přes komunikaci a není možné zde pracovat při zachování kyvadlové dopravy,“ vysvětluje předseda Svazku a blanenský místostarosta Ivo Polák.

Na Starém Blansku bude pokračovat rekonstrukce Brněnské ulice.  FOTO: Michal Záboj

V uzavřeném úseku nyní probíhají také přípravné práce na přemostění – pokládka optických kabelů, přeložka vysokého napětí či vysokotlakého plynu. Dělníci vše připravují tak, aby se do nově opravené komunikace nemuselo zasahovat příští rok, kdy se ulice Brněnská napojí na přemostění přes nový kruhový objezd.

Částečné rozvolnění přijde od 1. srpna, kdy začne 4. etapa rekonstrukce. Řidiči budou moci projet opravovaným úsekem opět přes ulici Na Brankách. Doprava bude řízena kyvadlově pomocí semaforů. Úsekem budou moci projet znovu také spoje MHD. Hotovo by mělo být do listopadu letošního roku.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení