Pro děti z tornádem zasažených obcí připravili výlet, uhradí jim i tábor

16. července 2021, ostatní, přečteno: 1872×

Děti z tornádem poničených obcí přijely na výlet do Moravského krasu. Na prohlídku Kateřinské jeskyně či propasti Macocha je doprovodili učitelé, kteří o prázdninách v postižené oblasti zajišťují celodenní hlídání dětí, aby se rodiče mohli věnovat opravě poničených domovů. Na výlet přispěli místní podnikatelé i město Blansko či Boskovice.  Blansko se ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou a Boskovicemi zapojilo také do financování čtrnáctidenního pobytového skautského tábora dětí z tornádem zasažené oblasti. Toho se od pondělí účastní 45 dětí a 23 dospělých.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Původní myšlenka skutečně byla odměnit skauty, kteří po tornádu na jižní Moravě pracovali v první linii, pomáhali s odklízením trosek, roznášeli brigádníkům vodu atp. Všichni po řádění tornáda jezdili na místo, my jsme na rozdíl od nich chtěli odvézt děti z postižených míst pryč, do bezpečnějšího prostředí. Po domluvě s krajským vedením Junáka se vytypoval skautský tábor na Velkém Dářku, který už byl v té době připravený a je určený právě pro děti z Mikulčic a z Lužice. Ten kompletně zaplatíme díky sbírce, na kterou peníze darovali členové komory, přispělo na ni ze svého rozpočtu ale také město Blansko, Boskovice i soukromí přispěvatelé,“ popsal Zdeněk Šaman z Okresní hospodářské komory Blansko.

Díky finančním darům obou měst, firem i dalších dárců, se náklady ve výši 140 tisíc korun podařilo vybrat do týdne. Přispělo přes šest desítek subjektů. Prázdninovou nabídku se tak podaří zpestřit nejen malým skautům. „Za peníze získané nad rámec rozpočtu tábora se podařilo připravit výlety na Blanensko i Boskovicko. Z příspěvků nad rámec rozpočtu tábora se přispěje také na vybudování nové skautské klubovny v Mikulčicích, tu stávající tornádo úplně zničilo,“ doplnil Zdeněk Šaman. 

Na první z jednodenních výletů vyrazily děti z Mikulčic, Lužice, Veselice, Hrušek a dalších míst tento týden. Prohlédly si Kateřinskou jeskyni i Dům přírody, po promítání v 3D kině je čekal výlet vláčkem i lanovkou nahoru na propast Macochu.

„Nápad nabídnout pro děti z postižených oblastí kromě tábora také jednodenní výlety se zrodil díky tomu, že v Senátu sedíme vedle sebe s kolegyní Annou Hubáčkovou z obvodu Hodonín. Rodiče mnoha dětí řeší závažné problémy, a s dětmi nemohou trávit volný čas. Právě jednodenní výlety k nám do regionu nabídnou odreagování pro děti a zároveň ulehčí i rodičům tuto náročnou situaci,“ vysvětlila senátorka Jaromíra Vítková. 

„Mám velkou radost, že jsme děti ze zasažených oblastí mohli přivítat právě na Blanensku. A že díky programu, který tu mají připravený, mohou alespoň na chvíli zapomenout na hrůzy, které prožily, a na vše, co jim tornádo způsobilo,“ doplnil starosta Blanska Jiří Crha, který malým výletníkům předal batůžky a dospělému doprovodu taštičky s dárečky od města.

Nejen z dárečků ale byly děti nadšené. Řada z nich nikdy nebyla v jeskyni, neviděla krápníkovou výzdobu, velkou atrakcí pro školáky byla také jízda vláčkem a lanovkou. Pochvalou nešetřily ani učitelky, které děti doprovázely. Ty se celé prázdniny coby dobrovolnice samy střídají a ve školách v obcích zasažených tornádem a v jejich okolí nabízejí celodenní hlídání dětí, aby se rodiče mohli věnovat budování nových domovů.  

„Rodiče jsou opravdu moc vděční, že se jim o děti postaráme a oni se mohou v klidu věnovat odstraňování následků tornáda. Děti jsou bezprostřední, po tom, co zažily, jsou ale jiné, řada z nich to drží v sobě, musíme s nimi jednat opatrně. Vše jsme probírali i s paní psycholožkou, není to jednoduché. Právě to, že můžeme vyrážet na výlety mimo naši oblast, je hodně dobře. I to, že nabízíme zajímavý program – dnes jeskyně a lanovka, byli jsme už ale také na koních, na muzikoterapii, tančíme, připravený je táborák,“ vysvětlila učitelka Iveta jedna z dobrovolnic z řad pedagogů, kteří se sami nabídli, že se o prázdninách o děti postarají. Aktuálně zázemí dětem poskytuje základní škola v Prušánkách, v dalších týdnech se prostřídají nejrůznější školy v okolí. 

„Každý den ráno nám koordinátorka doveze děti, které postupně vyzvedává a sváží z celé zasažené oblasti. My se o ně postaráme až do sedmi hodin do večera, kdy je zase koordinátorka předává rodičům. Dnes ráno byla bouřka, to děti snáší špatně, bála jsem se, že nikdo na výlet nepřijde. Nakonec dorazili všichni, ten program je velká motivace,“ doplnila.

Díky operativnímu zapojení místních podnikatelů, kteří se při přípravě výletu podíleli organizačně i finančně, měly děti vše zdarma. Přepravu dětí zajistil ČAD Blansko, o program se postarala Společnost pro Moravský kras, Správa jeskyní České republiky a Dům přírody Moravského krasu, Vývařovna Rudolf Volf zase zajistila stravování pro dětí.

Další výlet už se plánuje na začátek srpna do Westernového městečka a na Kořenec. Podle zájmu ale možná přibydou i další, například do Muzea Blanenska. Připravují se také akce na podporu lidí, které tornádo připravilo o domovy. Kulturní středisko města Blanska připravuje na pátek 27. srpna na Poduklí od 17 do 20 hodin benefiční Koncert, aby se nezapomnělo, na kterém vystoupí mimo jiné sólista Metropolitní opery Vlado Chmelo a další umělci. 

„Blanenští zastupitelé také budou v září schvalovat finanční pomoc obcím postiženým tornádem. Rádi bychom jim poslali celkem jeden milion korun. Čtveřice nejzasaženějších obcí – Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice – by měla na transparentní účet získat vždy po 250 tisících korun. Poskytnutí finančního daru už  zastupitelstvu doporučili radní na mimořádném zasedání, které jsem svolal obratem po řádění tornáda. Blansko nabídlo také čtyři městské byty lidem, kteří kvůli tornádu přišli o střechu nad hlavou,“ doplnil starosta Jiří Crha. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení