Blanenský web získal první a druhé místo v soutěži Zlatý erb 2021

20. srpna 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 1569×

Blansko dvakrát uspělo v krajském kole soutěže Zlatý erb 2021 o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. V kategorii Elektronické služby a projekty Smart City získalo první místo za On-line objednávání na úřad. Za webové stránky si pak v kategorii měst Blansko odneslo druhé místo. Ocenění v pátek na krajském úřadu v Brně převzali místostarosta František Hasoň a webmaster Stanislav Mrázek.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vítězná služba umožňuje lidem objednat si pro jednání na Městském úřadu Blansko konkrétní den a hodinu. Zájemci si mohou rezervovat čas například pro registr řidičů a vozidel nebo na vyřízení občanského průkazu a cestovního pasu.

Porota ocenila službu On-line objednávání na úřad i webové stránky města.

„Tato služba umožňuje objednat se na úřad na konkrétní hodinu. Když se člověk v určitém časovém okně dostaví, tak je automaticky přizván do kanceláře a je s ním agenda vyřízena. V tomto je to skvělé, že si člověk může návštěvu naplánovat a neztrácí zbytečně čas čekáním na úřadu,“ popsal webmaster městských webových stránek Stanislav Mrázek.

Odbornou porotu zaujaly také internetové stránky blansko.cz a v kategorii měst jim přidělila druhé místo. V květnu 2020 městský web dostal novou podobu. Oproti původním stránkám se stal jednodušší, vzdušnější, přehlednější a čitelnější.

„Obě ocenění jsou velkým úspěchem všech, kdo se na webových stránkách podíleli, a patří jim za to poděkování. Stránky vznikaly dlouho a za velkých diskuzí, ale výsledek se nakonec dostavil. Jako největší přínos pro občany, kromě nového designu, vidím především ve zjednodušení městského webu a ve snazším přístupu k informacím. Vše je přehledně rozděleno do logických sekcí, což lidem zpříjemňuje práci s webem a vyhledávání informací,“ podotkl místostarosta František Hasoň.

Ocenění převzali místostarosta František Hasoň a webmaster Stanislav Mrázek.

Hodnotitelé také vyzdvihli to, že uživatelé městského webu z řad veřejnosti mají možnost navrhovat změny. K tomu je přímo vybízí odkaz nazvaný „nefunguje něco? napište nám“, který je umístěn v patičce každé stánky.

„Pokud někdo třeba nenalezne informaci, ztratí se, nebo mu nedává smysl, jak je věc prezentovaná, může nám napsat a pokud je žádost oprávněná, tak v tomto směru web upravíme. Informací je totiž na stránkách strašně mnoho a ne vždycky vidíme a jsme schopni dohlédnout toho, jakým způsobem lidé informace hledají a využívají. Jsme za každou zpětnou vazbu rádi,“ dodal Stanislav Mrázek.

Zástupci oceněných měst a obcí a odborné poroty krajského kola soutěže.

Se službou On-line objednávání na úřad Blansko postupuje do celostátního kola soutěže Zlatý erb 2021. Na druhém místě v kategorii Elektronické služby a projekty Smart City se umístilo město Znojmo a jeho projekt Hospodaření pod lupou, třetí skončily Boskovice se službou Pin City.

V kategorii webových stránek měst zvítězil Hodonín a třetí bylo Znojmo. V kategorii obcí obsadily první příčku Lelekovice, druhá byla městské část Brno-střed a třetí obec Hluboké Dvory.

Do krajského kola soutěže Zlatý erb 2021 se přihlásilo 10 měst a 14 obcí. V kategorii Elektronické služby a projekty Smart City porota posuzovala 10 projektů. Soutěž Zlatý erb se koná již po třiadvacáté.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení