K dostání je už i poslední z limitované edice pamětních hrníčků

17. srpna 2021, kultura, přečteno: 1288×

V informační kanceláři Blanka je nyní k dostání i poslední ze série dvanácti hrníčků s historickými motivy města. Nové suvenýry začalo město nabízet díky spolupráci s blanenským galeristou Pavlem Svobodou loni v září. Limitovaná edice vycházela postupně, každý měsíc si mohli zájemci pořídit vždy další motiv z historie města.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na historických pohlednicích přenesených na hrníčky jsou zachyceny hlavní dominanty města, jako je kostel sv. Martina, zámek, radnice nebo kino. Nechybí ani záběry na ČKD, Rožmitálovu ulici nebo celkové pohledy na Blansko. 

„Jako první byl u nás k dostání hrníček zobrazující historický pohled na radnici z roku 1904. Téměř po roce se kruh symbolicky uzavírá, protože posledním kouskem v limitované edici, který si zájemci mohou zakoupit, je další záběr na náměstí Svobody, tentokrát z roku 1932, kdy lokalitě dominoval udržovaný městský park s cestičkami pro pěší,“ popisuje vedoucí blanenské informační kanceláře Martina Hejčová. 

Dvanáctý z limitované edice – pohled na radnici a náměstí Svobody z roku 1932.

„Vycházel jsem z toho, že lidé mají o historické záběry města zájem. Proto mě napadlo využít tyto motivy i na hrníčky v rámci limitované edice, od každého druhu jsme vydali jen pár desítek číslovaných kusů,“ vysvětluje Pavel Svoboda, který hrníčky do informační kanceláře Blanka dodává.

Znalec blanenské historie má na svém kontě několik publikací o minulosti města, neznámé historické záběry a zajímavosti týkající se Blanska sbírá desítky let. Aktuálně nově získané fotografie průběžně vystavuje například ve výloze vedle radnice, s městem spolupracuje ale i na seriálech týkajících se historie zveřejňovaných ve Zpravodaji města Blanska.   

„Máme zde za ten rok několik zákazníků, kteří si zřejmě doma sestavují celou sérii hrníčků. Přicházeli celý rok vždy v polovině měsíce, kdy byl vydáván nový kousek, aby si jej mohli přidat do sbírky. Většina lidí ale vybírá spíše podle konkrétního zobrazovaného motivu hrníček jako netradiční dárek,“ potvrzuje Martina Hejčová.

V nabídce je zatím 11 z celkem 12 hrnků. Jeden už zájemci vykoupili.

Hrníčky, které jsou k dostání v kartonové krabičce za 145 korun, podle ní patří k aktuálně nejžádanějšímu sortimentu informační kanceláře. Podobně jako další zboží, které má spojitost s historií města. K dostání jsou zatím všechny s výjimkou druhého. O celkový pohled na město, který doplňuje historická básnička, byl takový zájem, že jej zákazníci už vyprodali.

„Velký zájem je například také o publikaci nabízející srovnání historických a současných záběrů na konkrétní místa města Blansko včera a dnes nebo o sborník k 880. výroční kostela sv. Martina,“ doplňuje Martina Hejčová.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení