Lažánky získají multifunkční sportoviště, město hledá zhotovitele

16. srpna 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 2074×

Zbrusu nové víceúčelové sportoviště by už brzy mělo začít vznikat v Blansku-Lažánkách. Za nové zázemí pro sportování by mělo město zaplati více než přes tři miliony korun, nyní hledá zhotovitele. Zájemci mohou své nabídky posílat do pondělí 23. srpna. V lokalitě nad kapličkou by měl výherce výběrového řízení ještě letos začít budovat multifunkční sportoviště i prostranství pro workoutové prvky, rozšířit by se mělo také stávající zázemí pro nejmenší děti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Součástí prostoru bude nové multifunkční sportoviště s umělým povrchem o rozměrech 10,6 × 18,2 metrů, které bude  ohraničené čtyři metry vysokým oplocením. Chybět nebudou fotbalové branky, basketbalové koše nebo vybavení pro uchycení sítí pro míčové sporty, jako je tenis, nohejbal, volejbal nebo badminton,“ popsala vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

„Na víceúčelové hřiště naváže také prostor s workoutovými prvky, jako jsou hrazdy, žebříky, kruhy či bradla nebo posilovací lavice. Nedaleko víceúčelového sportoviště pak ke stávajícím několika herním prvkům doplníme mobiliář, dětské hřiště pro nejmenší se rozroste také o houpačky nebo dřevěnou věž s menší skluzavkou,“ doplnila Petra Skotáková.

Lažánky získají nové multifunkční sportoviště, podobné město loni vybudovalo v Blansku-Olešné.  FOTO: Archiv města

Nové víceúčelové sportoviště oddělené od dětského hřiště získá vlastní oplocení, místní se dočkají také laviček nebo zpevněných odstavných ploch pro parkování. Pokud se najdou zájemci z řad zhotovitelů a přesun prostředků schválí zastupitelé, město v září podepíše smlouvu. Hotovo by mohlo být ještě letos. Podrobnosti lze najít na profilu zadavatele.

Původně město letos plánovalo v Lažánkách opravit komunikaci vedoucí ke hřbitovu. „Právě oprava cesty ke hřbitovu patří mezi dlouhodobější požadavky místních, které jsme chtěli splnit. Součástí kompletní rekonstrukce komunikace měla být také stavba nové opěrné zdi. Ukázalo se ale, že opravy chce využít také Svazek vodovodů a kanalizací, který zde plánuje rekonstrukci vodovodu a kanalizační sítě. Proto čekáme, až bude ze strany Svazku vše projekčně připraveno a opravu cesty ke hřbitovu musíme přesunout až na příští rok,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha s tím, že i přes odklad této investice by se oprava komunikace měla stihnout do podzimu příštího rok.

Kromě víceúčelového hřiště s umělým povrchem vyroste v Lažánkách také workoutové stanoviště, rozšíří se také dětské hřiště.  FOTO: Archiv města

„Zatím máme na Kamnárně, jak se říká lokalitě nad kapličkou, k dispozici jen trávník s několika herními prvky pro nejmenší děti. Multifunkční hřiště i místo s workoutovými prvky v Lažánkách chybí. Když není možné opravit cestu, uvítali jsme, že se finance mohou využít na tento projekt,“ reagoval předseda místní občanské aktivity Petr Rizner.

Právě po dohodě s občanskou aktivitou proto město vybudování víceúčelového sportoviště letos zařadilo mezi projekty k realizaci. „Bylo to i díky tomu, že multifunkční sportoviště bylo připraveno projekčně a od loňského roku bylo vydáno stavební povolení. Věřím, že nové zázemí rozšíří možnosti vyžití všech napříč generacemi, od těch nejmenších až po sportující dospělé. Díky tomu, že víceúčelové sportoviště i dětské hřiště doplní také mobiliář, mohl by zde vzniknout také nový prostor pro setkávání místních, nejen rodičů menších dětí,“ doplnil místostarosta František Hasoň.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení