Malovaná ZOO obsadila prostor před kinem. Jen do neděle

12. srpna 2021, kultura, přečteno: 1602×

Blansko už díky nim mělo vlastní malované město – Kamínkov. Ten vyrostl v květnu u Domu s pečovatelskou službou. Teď mají místní další netradiční atrakci, první blanenskou zoologickou zahradu. Stovky zvířat namalovali místní nadšenci na kamínky, které schovali po městě. K vidění jsou nyní před blanenským kinem. Pouze ale do neděle 15. srpna, pak si je lidé můžou rozebrat domů. Nebo ukrýt na nové místo, jak doporučují autoři kreslené ZOO, členové skupiny Šutříkování. Akce bude opět mít také charitativní přesah, největší kameny se budou dražit ve prospěch hospicu pro děti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Malovaná ZOO vyrostla před kinem o víkendu. Předcházela tomu celovíkendová hra, do které se zapojily desítky lidí. Zájemci hledali kamínky ukryté po celém městě i okolí a nosili je právě na prostranství před kinem.

„Vše jsme pojali jako akci pro veřejnost, hlavně rodiny s malými dětmi. Vymysleli jsme si, že ze zoologických zahrad po celé republice utekla zvířata a ukryla se v Blansku a okolí. Kdo se chtěl zapojit do jejich hledání, musel nejdříve vyluštit šifry a objevit 12 míst s kvízovými otázkami. Po jejich zodpovězení týmy hledačů získaly GPS souřadnice míst, na kterých jsme ukryli namalované kamínky. Každý z týmů si mohl odnést předem daný počet kamínků,“ popsala hlavní organizátorka akce, zakladatelka blanenské skupiny Šutříkování Pavlína Hanáková.

ZOO? Přes čtyři stovky malovaných zvířat. FOTO: Martina Hejčová

Po celém městě a v jeho okolí organizátoři schovali před čtyři stovky kamínků s vyobrazením zvířat. I další s nejrůznějšími obrázky na jiné téma. Zatímco zvířata putovala před kino, ostatní motivy si hledači mohli odnést přímo domů.

„Vše jsme chystali zhruba dva měsíce, na přípravě se podílelo celkem šest týmů, v každém z nich pak bylo zapojených několik rodin a spolu s tím i autorů kamínků. Do akce samotné se pak zapojily necelé dvě desítky týmů, nahlásit se nám musely s předstihem, abychom věděli, kolik kamínků máme na každé z 12 stanovišť ukrýt,“ popisuje Pavlína Hanáková.

Kamínky před kino nosily necelé dvě desítky týmů.  FOTO: HankaBezi

Provizorní ZOO doplňují před kinem také malované kulisy. Až do neděle je vše určeno jen k prohlížení. Od nedělního rána si pak mohou zájemci některý z kamínků vybrat a odnést. Nebo přemístit a zapojit se tak do facebookové iniciativy kamínkování, v rámci které lidé malované kameny nalezené při procházce či na výletě přesunují na další místa někdy na úplně opačném konci republiky.

Vyhlížet ten nejhezčí mohou zájemci už nyní. Kamínek si mohou domů odnést od neděle. FOTO: HankaBezi

Akce bude mít podobně jako v květnu také charitativní přesah. „Desítku největších kamenů jsme už ze ZOO vyčlenili a po skončení akce chystáme jejich dražbu. Výtěžek bychom rádi věnovali na transparentní účet neziskové organizace Dům pro Julii, což je organizace, která v Brně připravuje dětský hospic,“ uvedla organizátorka aukce Lenka Palatková.

Dražit se bude desítka největších kamenů se zvířaty i zvířecími motivy. Jejich autorkou je Ilona Vildová. FOTO: HankaBezi

Milovníci kamínkování věří, že aukce kamenů bude mít minimálně takový úspěch jako ta květnová. Dražbou pětice kamenů s perokresbami blanenských dominant se tehdy podařilo získat přes 18 tisíc korun, peníze tehdy putovaly hned několika neziskovým organizacím. 

„Lidé samozřejmě mohou stavbu hospice pro děti podpořit i bez aukce a na transparentní účet přispět přímo,“ dodává Lenka Palatková. Uplatnění teď hledá i pro malovanou pandu, fotokulisu, která by mohla dělat radost i po ukončení akce. „Třeba ještě přijdeme na nějaké smysluplné využití,“ věří Palatková.

Týmy hledačů čekaly i malované kulisy. Panda nyní hledá další využití. FOTO: HankaBezi

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení