Město dokončilo další etapu revitalizace sídliště Zborovce

28. srpna 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 2213×

Přes 15 milionů korun investovalo město do další části úprav veřejných prostranství na sídlišti Zborovce. Revitalizace se dočkaly plochy mezi bytovými domy v Kamnářské a Cihlářské ulici, nový je také centrální chodník vedoucí napříč sídlištěm nebo autobusová zastávka v Okružní ulici. První 3D hřiště nebo venkovní stůl pro ping-pong si děti mohly vyzkoušet při pátečním setkání k dokončení prací spojeném se soutěžemi i koncertem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Právě dokončená etapa revitalizace, kterou jsme zahájili loni v srpnu, je zatím třetí etapou z celkem osmi plánovaných. Veškeré terénní práce ve vnitrobloku mezi bytovými domy Kamnářská a Cihlářská včetně mobiliáře i vegetačních úprav přišly na 15,5 milionu korun,“ potvrdil starosta Jiří Crha.

V jedné části vnitrobloku vzniklo zázemí pro děti s prvním 3D veřejným dětským hřištěm v Blansku, jehož součástí jsou i zabudované minitrampolínky, multifunkční prostor se speciálním měkčeným povrchem doplňuje také venkovní stůl pro ping-pong, minipřekážky a různé druhy mobiliáře.

V další části místní díky architektonickému projektu Dimense Architects získali odpočinkovou zónu s desítkami nových stromů, které by do budoucna měly poskytnout dostatek stínu pro posezení v horkých dnech.

Součástí prací bylo také vybudování nového stání pro odpadové kontejnery, obměna svítidel veřejného osvětlení nebo vytvoření zálivu pro autobusy. Revitalizaci doprovodila také výměna vodovodu.

Ne všechny náklady musí hradit městská pokladna, Blansku se totiž na obnovu sídliště podařilo získat šestimilionovou dotaci.

Slavnostní dokončení prací spojilo město s odpoledním setkáním s místními. Kulturní středisko města Blanska připravilo pro nejmenší soutěžní odpoledne, při kterém si děti mohly vyzkoušet nové překážky a ve vědomostním kvízu také prověřit své znalosti o Blansku.

FOTOGALERIE
Město dokončilo další etapu revitalizace sídliště Zborovce

Odpočinková plocha s různými druhy mobiliáře pro odpočinek a posezení navazuje přímo na centrální chodník. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  19

Klub stolního tenisu zatraktivnil testování venkovního stolu pomocí robopongu, automatického vrhače ping-pongových míčků. O hudební podkres se pak postaral Blue Cimbal Romana Veverky, elektrifikovaný cimbál podpořil instrumentálním doprovodem NpVŠ.

Přítomnost starosty Jiřího Crhy a místostarosty Ivo Poláka, ale také zástupců zhotovitelských firem nebo pracovníků odboru správy a rozvoje města místní využili k debatám o právě dokončených úpravách i o tom, co by lidé žijící na sídlišti Zborovce ještě uvítali.

„Práce budou pokračovat i příští rok na dalších místech sídliště, připravena je revitalizace okolí menších bytových domů na ulici Zborovecká 58 a 60, obnovit by se měl také povrch hlavní příjezdové komunikace v ulici Zborovecká,“ potvrdil starosta Jiří Crha s tím, že konkrétní rozsah prací bude záviset na podobě schváleného rozpočtu na příští rok.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení