Podávat projekty do participativního rozpočtu lze do 21. září

30. srpna 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 1474×

Už jen zhruba tři týdny zbývají do uzávěrky třetího ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Spolky i jednotlivci mohou své návrhy na doplnění či vylepšení veřejných prostranství ve městě podávat do 21. září. Vítězný projekt pak určí veřejnost v hlasování. Na realizaci vítězného projektu městský rozpočet opět pamatuje částkou 600 tisíc korun.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nápady na vylepšení Blanska může podat každý občan starší 18 let. Projekt se musí týkat úprav veřejného prostranství či budov v majetku města.

„Nově letos stačí podnět přihlásit elektronicky pouze vyplněním on-line formuláře, fyzicky je pak nutné dodat jen arch s podpisy minimálně 20 občanů města starších 18 let, kteří návrh podporují. Návrhy je možné podávat do 21. září 2021,” přiblížila vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

O projektech, které splní podmínky, bude veřejnost hlasovat na podzim. O vítězi bude rozhodnuto nejpozději na začátku prosince.

„Pokud bude mít někdo problém vyplnit formulář na webu města, pomohou mu pracovnice Blanenské informační kanceláře Blanka, které návrh do formuláře zadají. Kolegové z odboru správy a rozvoje města nabízejí každému navrhovateli také bezplatnou konzultaci, aby bylo zajištěno, že podávané návrhy budou realizovatelné a nepřekročí částku 600 tisíc korun,“ podotkl místostarosta František Hasoň. „Budeme rádi, když součástí návrhu bude také fotodokumentace nebo video prezentace projektu,“ doplnil.

Podívejte se na podrobná pravidla participativního rozpočtu

V minulém ročníku participativního rozpočtu se sešlo celkem 18 projektů. V hlasování pak zvítězily Lavičky pro oddech i setkávání generací. První z více než třech desítek laviček s vyvýšeným posezem i čtveřice takzvaných hnízd, dřevěných sestav stolku a sedátek, už se na několika místech ve městě objevily.  

„První hnízda se objevila na Sportovním ostrově u skateparku a baseballového hřiště, další doplní Poduklí nebo břeh Svitavy nedaleko Aquaparku. Lavičky už jsou umístěné například v ulici Palackého, u skateparku, v těchto dnech se další budou objevovat například u obřadní síně a hřbitova, v blízkosti cesty na sídliště Sever poblíž ZŠ Dvorská, další přibydou v okolí bytových domů v ulici Chelčického a 9. května a podobně,“ vyjmenovává vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková. 

Místostarosta František Hasoň na jedné z laviček, které do ulic města přinesl loňský vítězný projekt.

Město ale chce letos realizovat také další projekty navržené v participativním rozpočtu – u Domu s pečovatelskou službou na ulici 9. května vyroste nový altánek, poblíž baseballového hřiště na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka přibydou uzamykatelné skříňky pro sportovce. Připravuje se také zastřešení kontejnerového stání v Jasanové ulici na sídlišti Písečná.

„Za zajímavé náměty od veřejnosti jsme vděční a snažíme se je vždy realizovat také z jiných prostředků než je částka vyčleněná na participativní rozpočet, i pokud daný projekt nevyhraje hlasování. Dobrých nápadů na vylepšení veřejného prostranství si vážíme, není jich nikdy dost,“ doplnil starosta města Jiří Crha.

Formuláře k podání námětu najdete zde.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení