Basketbalistka Klára Stloukalová z Blanska reprezentovala na mistrovství světa

25. září 2021, sport, přečteno: 1369×

Na mistrovství světa v basketbalu v kategorii juniorek do 19 let, které se konalo v srpnu v maďarském Debrecínu, vybojovaly reprezentantky České republiky šesté místo. Své zastoupení na šampionátu mělo i Blansko. Členkou reprezentačního týmu byla odchovankyně blanenského basketbalu a studentka Gymnázia Blansko devatenáctiletá Klára Stloukalová.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Být mezi šesti nejlepšími týmy na světě je pro nás obrovský úspěch. Nikdo z nás takový výsledek moc nečekal, i když jsme ale věděly, že vždy dokážeme jen překvapit. Myslím si, že jsme tak dobrý tým nejen díky tomu, že každá hráčka je individuálně velmi zdatná, ale také proto, že umíme hrát jako tým, dokážeme se vždy podržet a máme neskutečně dobrý kolektiv,“ popsala Klára Stloukalová.

Juniorská reprezentantka Klára Stloukalová. FOTO: FIBA

Na mistrovství světa se sešlo šestnáct aktuálně nejlepších týmů ze čtyř kontinentů. České basketbalistky sehrály skupinu s výběry Japonska, Kanady, Brazílie a Mali a do vyřazovacích bojů postoupily z prvního místa. Ve čtvrtfinálovém dramatu ale nakonec podlehly domácímu Maďarsku 71:78 a v následných zápasech si zajistily konečné šesté místo, a turnaj zakončily jako druhý nejlépe postavený tým z Evropy.

„Atmosféra na mistrovství byla úžasná. Díky tomu, že se odehrávalo v nedalekém Maďarsku, bylo tam hodně českých fanoušků, kteří nám svou podporou velmi pomohli. S holkami jsme se snažily užít každou chvíli jak na hřišti, tak mimo něj. Byla to pro nás velká euforie zde vůbec být. Bohužel zde ale probíhala přísná hygienická pravidla kvůli covidu, takže jsme většinu volného času museli trávit na pokoji,“ přiblížila mladá basketbalistka.

Srpnový šampionát v Maďarsku ale nebyla její první reprezentační zkušenost. V roce 2018 hájila národní barvy na Mistrovství Evropy do 16 let v litevském Kaunas, kde získaly stříbrné medaile.

S basketbalem Klára začínala před deseti lety v Blansku. Díky jejím výškovým předpokladům se dobře uchytila na pozici pivotmanky. V současnosti již sedmým rokem hájí barvy týmu Žabiny Brno, který hraje první ligu.

„Nyní se mi naskytla možnost hrát nejvyšší soutěž Renomia ŽBL za klub Slavia Praha. Měla bych zde dostat větší minutáž a zkušenosti, které se mi v Brně bohužel nedostanou. Kvůli tomu, že mě ale letos čeká maturita a přijímačky na vysokou školu, budu v pražském týmu pouze hostovat a dál v Brně hrát 1. ligu,“ přiblížila plány do budoucna basketbalistka Klára Stloukalová.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení