Blansko a jeho proměny – Zmizelá blanenská galerie na plotě

19. září 2021, kultura, přečteno: 1441×

Paměť obrazů je o mnoho delší, než paměť lidská, ale jako vše, co žije, jsou i lidé smrtelní. Když zemře člověk, zůstanou nám možná jeho kresby, fotografie, filmové snímky, z novější doby digitální záznamy. Zmizí však vztahy, které ho – někdy po mnoho let – spojovaly s lidmi žijícími v jeho okolí, vytrácejí se příběhy, které k němu patřily.  A to se říká, že vzpomínky blednou, mně ale jedna vzpomínka zezlátla – při výstavě Zdeňka Táborského v Galerii města Blanska v minulém roce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jak se stalo, že tak výtvarně nadaný člověk nedospěl k vyšším metám, k nimž měl dány do vínku všechny předpoklady? I když dostal nabídku na studium pražské Akademie výtvarných umění, finančně náročné studium se však nedalo uskutečnit.

Čím to bylo, že každá výstava Zdeňka Táborského (ta poslední v Galerii města Blanska) přilákala tolik lidí všech věkových kategorií?

Galerie na plotě na obraze Zdeňka Táborského. FOTO: Galerie města Blanska

Zasloužily se o to dvě velké dlouholeté Táborského lásky: malování a příroda. A proto ta neopakovatelnost jednoho a téhož úseku krajiny u Svitavy, Macochy či zachycení mizejících objektů Blanska na stovkách míst před asanací (bývalé zemědělské družstvo, demolice Wanklova náměstí, Rožmitálky, Růžové uličky...).

Do vzpomínek se mně nesmazatelně zapsala Táborského Galerie na plotě, přimknutá k jeho domku u silnice z Brna do Blanska. Stala se pomyslnou vstupní branou do Moravského krasu.

I ta však zmizela. Jak šel čas, proběhla demolice domu s Galerií na plotě a genius loci tohoto místa byl zrušen. V druhé polovině osmdesátých let byla silniční doprava přes Blansko ztížena výstavbou nového komunikačního tahu z Blanska do Brna. Silnice začínala u hotelu Macocha, vedla po levém břehu Svitavy a u ředitelství k. p. ČKD Blansko se mimoúrovňově křížila s dosavadní silnicí od Moravského krasu. Ta se nově napojovala na vrcholu nadjezdu a rozšířená pokračovala směrem na Brno, a tak Táborského Galerie na plotě ustoupila rozšiřující se komunikaci.

FOTOGALERIE
Blansko a jeho proměny – Zmizelá blanenská galerie na plotě

Galerie na plotě na historickém snímku. FOTO: archiv Pavla Svobody

Celkem fotografií:  8

A ještě jedna vzpomínka na nezapomenutelný obraz Zdeňka Táborského s rázovitou postavičkou tehdejšího Blanenska, přezdívanou Vojtíšek Napaty. Ten byl vždy vybaven dlouhou dřevěnou pinzetou a velkou plechovkou. Sbíral odpadky a vysypané uhlí kolem trati na Brno. Pamatujete?

Nikdy se nedotkl kliky u dveří holou rukou. I to již patří ke vzpomínkám.

Pavel Svoboda

Blanenský malíř Zdeněk Táborský na svých obrazech před lety zachytil řadu míst ve městě. Některé z nich zveřejňujeme v našem seriálu a přidáváme k nim současnou podobu. Ve dvacátém pátém díle, který náš seriál zároveň ukončí, přinášíme pohled na Galerii na plotě, kde malíř tvořil a vystavoval svoje obrazy. Za spolupráci děkujeme dědicům Zdeňka Táborského, Galerii města Blanska a znalci blanenské historie Pavlu Svobodovi.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení