Na Vítání svatého Martina pokřtí městský kalendář na rok 2022. Představí umění v ulicích

12. listopadu 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 1508×

Blanenský kalendář pravidelně seznamuje obyvatele města se zajímavostmi z historie, nabízí pohled do starých městských ulic a náměstí, či ukazuje město pohledem místních fotografů. Kalendář na rok 2022 představí Blansko umělecké. V exteriéru města najdete množství soch, plastik, drobných uměleckých děl či pamětních desek, jejichž příběh je pro mnohé okolojdoucí zcela neznámý.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Stolní kalendář obsahuje 53 fotografií soch a sousoší, uměleckých děl i pamětních desek, které najdete v městských ulicích. Věděli jste, že v Blansku máme plastiku od sochaře Kaplického, otce známého architekta Jana Kaplického? Nebo že budovu ZUŠ Blansko zdobí plastika od nejznámější české sochařky Sylvy Lacinové? V kalendáři najdete také rozsáhlou galerii soch z umělecké litiny, která je tak typická pro Blansko.

„Zajímavým uměleckým dílem jsou dozajista Proměny, které jsou umístěné u kruhového objezdu na Svitavské ulici. Plastika se před očima pozorovatele mění, z každého úhlu vypadá jinak. Osobně se mi také líbí silueta lidské postavy s názvem Bardo, kterou najdete u blanenského hřbitova,“ svěřuje se galerista Pavel Svoboda, jehož znalosti z blanenské historie a umění byly cenným zdrojem informací pro letošní blanenský kalendář.

Význam umění v městském prostoru vyzdvihuje i starosta Jiří Crha: „Uměleckých děl v ulicích Blanska stále přibývá a to je moc dobře. Vnáší do ulic krásu, pomáhají vytvořit genia loci. Věřím, že i díky nim se v našem městě můžeme cítit příjemně.“

Kalendář pro rok 2022 pokřtíme v neděli 14. listopadu v rámci akce Vítání svatého Martina. Následně bude k zakoupení v informační kanceláři Blanka.

Martina Hejčová

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení