Po roční pauze se letos v Blansku opět uskuteční festival Rajbas

16. listopadu 2021, cestovní ruch, přečteno: 1622×

Dny plné dobrodružství zase zažije Blansko 17.-21. listopadu. Vloni organizátory covid zaskočil,  ale nezlomil. Z důvodu protipandemických opatření se festival v tradičním pojetí sice nemohl uskutečnit, ale v obvyklé době jeho konání příznivci a organizátoři vysadili do volné přírody Moravského krasu vysadili  501 ovocných stromů a 300 keřů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

To je mnohem víc, než by se vešlo diváků do blanenského kina. Celkově se do výsadeb a workshopů zapojilo 283 lidí a nejvíce potěšila účast dětí. Letos sázíme dál, je vysazeno dalších 800 stromů a věříme, že akce proběhne i na sálech blanenského kina, klubu Ulita a Dělnického domu.

Návštěvníky festivalu Rajbas letos čeká 23. ročník. FOTO: archiv pořadatelů

S výběrem hostů i dramaturgií 23. ročníku festivalu jsme si dali patřičně záležet. V přípravách a plánech reagujeme na situaci stále probíhající pandemie. Neohrozit zdraví a bezpečnost návštěvníků zůstane na prvním místě. Snažíme se upozornit, že i tato doba přináší mnoho pozitivního. Začali jsme si více vážit věcí, které jsme dříve brali jako samozřejmost, mnohdy je ani nevnímali. Plánujeme větší prostor  poskytnout zvýraznění místních osobností a vymýšlíme jak letošní program udělat atraktivní pro děti. Z výrazných osobností Blanenska je potvrzena účast fotografů Ivo Stejskala, Juraje Kožiaka a Ondřeje Grunda, filmaře Stanislava Komínka a prostor k samostatnému recitálu dostane místní písničkář Lubyn.CZ.

Reagujeme na skutečnost, že se pandemie odrazila na zvýšeném zájmu o sport v přírodě.  Nejvíce chceme popularizovat BĚH a představíme blanenskou běžkyni, horolezkyni a skialpinistku Elišku  Vondráčkovou (mj. vítězku extrémního závodu B7) a připraven je pořad Fenomén Moravského ultramaratónu (jedna z etap tohoto závodu 7 maratonů v 7 dnech, startuje v Blansku). Obrovskou vlnu zájmu v posledních létech zaznamenalo Otužování. Na Rajbasu přivítáme k tématu toho nejpovolanějšího. Český Iceman David Vencl bez ploutví, bez neoprenu jen v plavkách vytvořil nový světový rekord v plavání pod ledem na jeden nádech. Nezapomeneme pochopitelně ani na další aktivity pobytu a sportu v přírodě. Přijede nejsledovanější český horolezec Mára Holeček a řada dalších zajímavých hostů.

Na Rajbasu se představí český Iceman David Vencl. FOTO: archiv pořadatelů

Rajbas zůstává především filmovým festivalem, takže do zmíněné koncepce zapadá filmová premiéra přírodopisného dokumentu Hadi České republiky (filmové studio Living Zoology, Matej a Zuzana Dolinay, zoologové, wildlife filmaři a fotografové). Uvedeme pozoruhodný a oceňovaný film slovenského režiséra Rasťo Hatiara Nechcený autoportrét a řadu dalších. Tahákem zůstanou festivalové soutěže Okem dobrodruha a jedinečný NaFest (prezentace netradiční cesty na festival). V porotě je dohodnuta účast Miroslava Náplavy (Prima Zoom, Srdcaři.cz) a Vladímíra Kroce (ČRo Radiožurnál). V programu prezentací vystoupí jako každoročně na třicet zajímavých hostů.

Návštěvníky festivalu Rajbas letos čeká 23. ročník. FOTO: archiv pořadatelů

Akce zahájíme už na svátek 17. listopadu v Domě přírody Moravského krasu na Skalním mlýně novinkou Wau!!! „Pro to, abychom zažili dobrodružství, není třeba dalekých cest ani exotických dovolených. Dobrodružství lze zažít třeba za humny. Wau je určena pro každého, kdo rád chodí na výlety, cestuje, vandruje, sportuje v přírodě anebo přírodu pozoruje. Nezáleží na tom, zda s rodiči, kamarády nebo sám.“ Takto jsme se pokusili vyzvat děti, aby se svou prezentací podělily o své zážitky.

Program jako vždy nezůstane pouze za dveřmi sálů. Vyrazíme do okolní přírody. Třeba vyběhnout na hořický kopec při závodě Na Hořice s Černou Horou nebo strávit páteční večer a noc při šifrovačce Megbolondul. Na Rajbasu jde především o setkání. Setkání ostřílených dobrodruhů i těch, co se přijdou jen tak inspirovat nebo pobavit.

Milan Daněk

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení