Vánoční strom už dorazil na náměstí. Program nabídnou adventní soboty

22. listopadu 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 3144×

Dvanáctimetrový smrk ztepilý zdobí od pondělí náměstí Republiky. Strom Blansku věnoval Školní lesní podnik Křtiny, jehož zaměstnanci o zhruba třicetiletý jehličnan pečovali přímo ve křtinském arboretu. Nazdobený symbol Vánoc se rozsvítí v pátek 26. listopadu, kdy začátek adventu na náměstí Republiky doprovodí vánoční trhy. Přesný čas rozsvěcení zůstává utajen. Zrušený je také kvůli protiepidemickým opatřením páteční doprovodný program. Kulturní vystoupení ale KSMB nabídne o adventních sobotách, případně on-line. Podrobnosti lidé najdou v novém on-line adventním kalendáři.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Původně to byl dvacetimetrový strom, který mohli návštěvníci arboreta vídat poblíž cesty za bukovým pralesem. Díky tomu, že tento smrk ztepilý rostl na volném prostranství, je ze všech stran velice pěkně rostlý s košatými větvemi až k zemi,“ popsala správkyně arboreta Petra Packová. 

„Bohužel, smrk už byl příliš vysoký a stínil nám šácholany, neboli magnolie, proto jsme jej potřebovali odstranit,“ popsala Petra Packová ze ŠLP Křtiny s tím, že vrostlé stromy byly dva, proto se díky prořezu v arboretu vánoční dominanty kromě Blanska dočkal také Adamov.

Dvanáctimetrový smrk do Blanska na náměstí Republiky dorazil v pondělí dopoledne na speciálním tahači s návěsem a hydraulickým ramenem. Osadit jej musel jeřáb. 

Strom se v nejbližších dnech dočká vánoční výzdoby, ve čtvrtek přibude také blanenský dřevěný betlém.

„Tradiční celodenní jarmark spojený s rozsvěcením stromu se v pátek uskuteční, kulturní program, který jsme plánovali, ovšem nabídnout nemůžeme. Akci každoročně navštěvuje příliš velké množství lidí, podle nově vydaných zpřísněných opatření bychom jako organizátoři akce museli náměstí ohradit a vstup do prostoru s kulturním programem umožnit pouze lidem očkovaným a těm, co prodělali COVID-19. Pěvecká a další vystoupení se částečně pokusíme přesunout na některou z adventních sobot. Vánoční atmosféru se v pátek snad podaří návštěvníkům trhů navodit alespoň pomocí reprodukované hudby,“ vysvětlil ředitel KSMB Vít Šujan. 

Rozsvícení vánočního stromu město přesto chystá na pátek, konkrétní hodinu ale nechce prozradit, aby zamezilo velké kumulaci návštěvníků. „Rozsvícení stromečku spolu s pozdravem všem obyvatelům Blanska budeme vysílat podobně jako loni, kdy platila ještě přísnější opatření spojená s koronavirem, on-line. Akce, u kterých to bude možné, ale chceme zachovat,“ doplnil starosta Blanska Jiří Crha. 

FOTOGALERIE
Vánoční strom už dorazil na náměstí. Program nabídnou adventní soboty

Na náměstí Republiky už stojí letošní vánoční strom. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  19

Zachovaný by měl zůstat program, který Kulturní středisko města Blanska a další organizátoři připravují na adventní soboty. Během nich organizátoři neočekávají tak masivní účast, dodržování protiepidemických opatření by tak mělo být zvládnutelnější. Tu první, 27. listopadu, zahájí od 14:00 hodin v Muzeu Blanenska divadelní představení Čekání na anděla. Na náměstí Svobody pak od 15:00 hodin bude připraveno vystoupení Vocal group a také jedovnické ZUŠ F. Ševčíka. 

„Přesnou podobu všech akcí budeme v průběhu týdne ještě nastavovat v závislosti na tom, jaká opatření vláda do víkendu schválí. Bohužel se vše mění velmi turbulentně, přesto se snažíme na vše pružně reagovat. Věříme, že kulturní program letos budeme moci nabídnout i v jiné než pouze v on-line podobě,“ doufá ředitel KSMB Vít Šujan. 

Program adventu nabídne nový adventní kalendář

Aktuální informace o všech akcích konaných v Blansku o adventu nabídne letošní novinka – Blanenský adventní kalendář. V něm zájemci najdou na jednom místě přehled hlavních kulturních akcí pořádaných kromě KSMB také například blanenskou farností, Muzeem Blanenska, knihovnou, galerií a dalšími organizátory. Adventní kalendář nabídne aktivitu na každý den období plného očekávání vánočních svátků, aby si každý mohl vybrat akci, na kterou se může už nyní těšit.

Kompletní program i malé překvapení na každý den naleznete na webových stránkách KSMB www.kulturablansko.cz/advent.

Připravený program se ještě může změnit. Organizátoři nyní pro akce budou hledat takovou podobu, která bude odpovídat aktuálně platným nařízením. 

Zábavu pro děti, mládež i dospělé nabídne KSMB na náměstí Republiky vždy od 15:00 do 18:00 hodin. Připraven bude také stan s aktivitami pro malé děti, chybět nebude ani občerstvení v podobě tradičního Baru U stromku. Na programu bude vždy také rozsvícení jedné ze svíci na adventním věnci.

Vánoční strom na náměstí Republiky ale nebude jediný. Další ode dneška zdobí také nádvoří blanenského zámku, v němž sídlí Muzeum Blanenska. To připravilo Andělský strom přání, na který mohou lidé pověsit andělské kartičky s vlastnoručně napsaným vzkazem. Kartičky budou k dispozici při rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky a po dobu adventu také na pokladně muzea či kina, v kostele nebo v informační kanceláři Blanka.

„Přání je poselství dobré vůle, přejte si tedy něco pro planetu, pro přírodu, pro vaše město nebo pro někoho, koho máte rádi. V lednu potom přání anonymně zveřejníme na webu Blanenského adventního kalendáře a vytvoříme z něj obraz s přáními pro inspiraci ostatním,“ uvedla ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení